Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

Țesătorul de vise – Poveste de Crăciun

Sărbătorile de Iarnă aduc pe scena Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, pentru al 14-lea an consecutiv, spectacolul „Țesătorul de vise – Poveste de Crăciun”, regizat de Florin Coșuleț, de data aceasta într-o variantă nouă, centrată în jurul colindului, al tinereții și al întâlnirii. Jucată cu casa închisă în toți acești ani, producția este o poveste despre Crăciun plină de emoție, duioșie, cu întâlniri surprinzătoare și finaluri fericite.

Prima reprezentație va fi oferită publicului chiar în ziua Sfântului Nicolae, în 6 decembrie (ora 19), iar următoarele continuă până în preajma Crăciunului: 13, 15, 20, 21, 22 decembrie (ora 19). Povestea de Crăciun va fi spusă și în turneu: în 14 decembrie la Sebeș, județul Alba, în 17 decembrie la Cristian, județul Brașov, iar în 18 decembrie la Făgăraș.

Generații întregi de studenți-actori ai Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu au contribuit la asumarea, îmbogățirea și transmiterea acestei întâlniri teatrale, fapt ce l-a determinat pe Constantin Chiriac, directorul general al TNRS să-l declare „spectacol de patrimoniu” în custodia Naționalului sibian.

„De ani de zile, acest spectacol este primit cu nespusă bucurie de publicul nostru. Sala a fost plină la fiecare reprezentație, de fiecare dată când actorii noștri, alături de actorii – studenți, au pus în scenă această poveste frumoasă de Crăciun. A fost și este pentru noi dovada că oamenii au nevoie să simtă Sărbătoarea Crăciunului în forma sa pură, să se bucure de colinde, să asculte povești, să-și amintească de copilărie, să trăiască bucurie autentică, să creadă în miracole. Alături de premiere și alte spectacole pe care le vom juca în toată luna decembrie pe scena TNRS, acesta este darul nostru special pentru public de Crăciun”, spune Constantin Chirac, directorul general al TNRS și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Cei 14 ani care au trecut de la premiera acestei producții se reflectă și în construcția ei, căci personajele au „crescut”, de acum se întâlnesc părinți cu copii, bunici cu nepoți, prilej de noi bucurii și emoții.

„Țesătorul de vise în ultima sa variantă revizuită și adăugită este un strigăt cald al bucuriei, o invitație de a participa viu la un demers care se dorește a depăși cutumele actului teatral, de a întrece rigorile estetice, dar mai ales de a lua parte la un exercițiu de sinceritate, cândva sau uneori firesc, de a fi egali, prin faptă, cu ceea ce pretindem că suntem, prin intermediul colindului, al tinereții și al întâlnirilor de tot felul. Colindul, acest fir roșu neîntrerupt al neamului românesc, tors și împletit pe parcursul a peste 2000 de ani, este fără tăgadă un element cultural de patrimoniu UNESCO, este parte autentică și profundă a aportului nostru la cultura universală. Un demers rar în exercițiul profesiunii, având în vedere că personajele teatrale sunt în marea lor măsură fictive”, spune Florin Coșuleț, regizorul acestui spectacol.

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a pus în vânzare biletele pentru toate reprezentațiile programate în luna decembrie la Agenția Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17, și pe site-ul www.tnrs.ro.

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email