Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Spectacole Teatru

Sus, La Lilieci @ Teatrul Naţional Marin Sorescu

La Lilieci

Sus, La Lilieci @ Teatrul Naţional Marin Sorescu

Personalitatea scriitorului Marin Sorescu va fi sărbătorită la Naționalul craiovean, instituție care îi poartă numele din anul 2005, printr-o serie de evenimente care vor celebra posteritatea operei, dar și actualitatea creației unui scriitor-fanion al literaturii române și europene.

Astfel, în perioada 27-29 februarie 2024, Teatrul Național Craiova organizează o serie de evenimente reunite sub numele de „Zilele Marin Sorescu la Național”, în colaborare cu trei teatre din România.

 

Pe 28 februarie, la sala „Ion D. Sîrbu”, Teatrul Elvira Godeanu din Târgu Jiu prezintă spectacolul „Sus, la Lilieci”, scenariu Ana Maria Nistor, regia Florin Liță, cu o bogată distribuție.

 

ARTISTUL POATE DESCHIDE CERURILE

Anna-Maria Zorilă

Îl vezi, mă? / Ce să văd? / Cercul. / Care cerc? / Ăsta de trece acum pe lângă noi? Tu n-auzi că se cutremură pământul, vuiește, scoate praf… / -Nu trece nimic. N-aud nimic. Nu văd nimic. O scenă înconjurată de ape. Pământ sorescian. Apusuri albastre. Culise transparente. Lumânări așteptându-și arderea. Treceri oscilante între Om și Personaj. Chemare înspre (Re)cunoaștere! Teatrul Dramatic Elvira Godeanu, Târgu Jiu, și-a așteptat publicul la recenta sa premieră – Sus, La Lilieci, cu un scenariu după Marin Sorescu, de Ana Maria Nistor, în regia lui Florin Liță, pe Insulița Jiului.

Îndelungi scene polifonice, create în numele anecdoticului, dezvăluie arhetipuri umane în esența și în propria filosofie existențială: grupul feminin, cu obișnuita suită de moravuri ereditare, bărbatul cu deprinderi sinucigașe după o neînțelegere cu soția, călătorul cu idei progresiste aflat în permanent dezacord cu consătenii săi sau perechea de milțieni stăpânită de excesul de zel și de puterea de care dispunea irațional în fața celorlalți.

Spectatorul pare captivat de aceste figuri ale unei umanități elementare, ce se desprind din aceste pământuri originare spre a se întoarce, conform legilor naturale, în biblica țărână sau în Raiul ce miroase atât de pregnant a floare de liliac, doar cu meritul de a fi succesorul unei existențe inelare, în care universul nu se întinde mai mult decât poate duce privirea. Textul mustește de snoavă țărănească, de imprecații familiare, fiecare trăindu-și propria comedie ca pe un praznic cuviincios și absurd, totodată, iar straiele conturează perfect tiparul oltenesc, în diversitatea sa cromatică și de texturi.

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută