Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Strada nu-i teren de joacă

Expoziția Galeriei Deák 17 din Budapesta analizează efectul skateboardingului – o distracție transformată din hobby în subcultură – asupra modului de viață și asupra tinerilor din Budapesta anilor 80-90: prezintă dezvoltarea datului pe placă, istoria designului și semnificația mișcărilor prin intermediul unor obiecte, fotografii de arhivă, înregistrări video și interpretări grafice ale proceselor, precum și a unor interviuri scurte realizate special pentru expoziție.

Scopul proiectului este reeditarea poveștii de la începuturi, de la căutările de drumuri ale generației care a crescut în Budapesta deceniului șapte din secolul trecut, până la interpretarea locală a experiențelor de viață ale tinerilor „din vest”. Parcurgerea istoriei de patruzeci de ani ne arată atât schimbările suferite de aparatul sportiv și mișcarea în sine, cât și evoluția judecării de către mass-media a datului pe placă. Expoziția are și abateri importante din punctul de vedere al frescei sociale, precum aspectul economic și comercial al skateboardingului sau schimbarea în fiecare decadă a muzicii skateboard, respectiv relația sportului cu alte sporturi extreme, neinstituționale sau importanța documentării foto și video a datului pe placă. Aceste aspecte nuanțează intenția expoziției de a analiza tema, și arată de ce este ea un fenomen complex ce merită prezentată, fiind vorba nu numai de o formă de viață, ci și de o reacție a generațiilor față de oraș – Budapesta.
(Petrányi Zsolt)

Curatorul expoziției este Petrányi Zsolt, iar interviurile au fost realizate de Sarkadi Nagy Balázs, regizor de videoclipuri și filme de animație. Cei doi practică și astăzi, în mod activ, skateboardingul, astfel expoziția prezintă dintr-o perspectivă personală și analitică evoluția acestei ramuri sportive în Ungaria.

Sursa: Institutul Liszt București Facebook

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută