Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Șorecarul comun @ Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea

Șorecarul comun

Șorecarul comun @ Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea

Exponatul lunii septembrie: Buteo Buteo – Șorecarul comun

Mai este cunoscut și sub numele de uliul șoricar.

Pasăre răpitoare de talie medie spre mare, cu lungimea corpului cuprinsă între 48 și 56 de cm şi o greutate medie de 525 – 1183 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 110 – 130 de cm. Femelele sunt puțin mai mari decât masculii.

Populația mondială a speciei este estimată la 2 170 000 – 3 690 000 de indivizi. Cea europeană este estimată la 814 000 – 1 390 000 de perechi.

În România, populația estimată este de 20 000 – 50 000 de perechi.

uliu1

Perioada de reproducere începe în martie – aprilie. Femela depune 2-4 ouă, pe care le clocește timp de 33-38 de zile. Puii părăsesc cuibul după 50 – 60 de zile. Perechile cuibăresc izolat. Cuibul este construit în interiorul suprafețelor forestiere, însă la distanță mică de lizieră. Cuibul este masiv, amplasat la înălțime în bifurcația crengilor, construit din crengi și resturi vegetale.

Hrana șorecarului comun este foarte diversificată, fiind formată mai ales din șoareci și alte rozătoare, dar și din amfibieni, reptile, insecte, râme și ocazional cadavre. Urmărește prada de la înălțime, fie de pe un punct de observație fix, mai înalt, fie din aer, unde planează sau zboară pe loc, asemănător vânturelului roșu.

Pe teritoriul României trăiesc trei specii de șorecar: șorecarul comun (Buteo buteo), șorecarul mare (Buteo rufinus) și șorecarul încălțat (Buteo lagopus).

uliu

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente și Festivaluri din România?

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email