Meniu Zile și Nopți
kfc cheese branding mobile
KFCExtraCheesyZingerBurger
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

Sinucigașul

Konstantin Stanislavski a considerat-o „opera unui geniu”, iar Stalin a numit-o „lipsită de esență și dăunătoare”. Această din urmă opinie a rezultat în interzicerea piesei lui Erdman. Textul zăcea prin sertare timp de mai multe decenii, ca apoi să fie redescoperită de teatrele din Europa și din întreaga lume. Asta pentru că la fel ca personajele sale, piesa însăși este condamnată la viață. O „condamnă” în primul rând umorul extraordinar al autorului, dar și înțelegerea profundă a temelor abordate, respectiv valoarea teatrală deosebită a piesei. Erdman transformă nimicurile cotidiene într-o reflexie grotescă a realități.

Protagonistul piesei, Semion Podsekalnikov, este un om obișnuit, șomer, supărăcios, cu un apetit sănătos. Într-o seară, Semion vrea să mănânce levervușt, dar, în cearta dintre soți care izbucnește inevitabil, se supără atât de mult încât se hotărăște să facă un gest fatidic. Această situație aparent nesemnificativă declanșează un concurs nebunesc în cursul căruia întreaga lume intelectuală, bisericească, artistică – adică, de fapt, toată societatea încearcă să-l convingă pe Podsekalnikov, dar și pe noi, că nimic nu e mai important decât ei înșiși și lucrurile pe care le reprezintă.
Erdman a văzut cât de grotesc poate fi persoana care se venerează singur. Iar, prin experiența dobândită în domeniul cabaretului și în scrierea textelor pentru comedienii perioadei, ne ajută și pe noi să râdem împreună cu el de acest circ absurd. Totodată, poezia inerentă a textului și geniul dramaturgic al autorului evidențiază, pe lângă comportamentul grotesc al personajelor, și un respect enorm față de viață.

" "

Játsszák | Cu:
Hunyadi István, Tasnádi-Sáhy Noémi, Molnár Júlia, Dimény Levente, Fodor Réka, Tóth Tünde,
Trabalka Cecília, Balogh Attila, Kocsis Gyula, Csatlós Lóránt, ifj. Kovács Levente, Scurtu Dávid,
Kocsis Anna, Szotyori József, Tőtős Ádám, Vanca-Fodor Ilián
Rendező | Regizor: Botos Bálint
Díszlettervező | Decor: Golicza Előd
Jelmeztervező | Costume: Bajkó Blanka Alíz
Zeneszerző | Compozitor muzical: Trabalka Cecília
Sound designer: Hodu Péter
Ügyelő | Regizor tehnic: Vajda Zoltán
Súgó | Sufleor: Tentea Katalin

Sursa: Bukfeszt Facebook

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută