Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Alte evenimente

Simpozion Muzicologic | PERSONA – MERIDIAN 2023 @ UVT

PERSONA - MERIDIAN 2023 @ UVT

Simpozion Muzicologic | PERSONA – MERIDIAN 2023 @ UVT

Festivalul Internațional MERIDIAN
Editia a XVIII-a PERSONA

Vineri 10 noiembrie 2023
Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru (Piața Libertății nr. 1), sala 115
Ora 11:00
Simpozion muzicologic PERSONA

Participă doctoranzi ai Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara
Francisca Paidac – Sinmasca eterofoniei – vehicul al sacralităţii în creația compozitorului Ștefan Niculescu
Laura Tătulescu – Persona ca element dramatic în lied-ul modern românesc
Irina Rădulescu – Marimba – noua « persona » a muzicii românești pentru percuție

A XVIII-a ediție a Festivalului Internațional MERIDIAN, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară, se va desfăşura între 5 şi 12 noiembrie 2023 sub tema „PERSONA”, preponderent în Bucureşti, cu evenimente la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.

Expoziție itinerantă de măşti cântătoare, concerte camerale, dans contemporan, live electronics, bal mascat performativ, recital de bisuri, teatru instrumental, teatru Nō, concert în Ateneu şi concert în bar, ansamblu coral şi jazz-rock – programul festivalului MERIDIAN – PERSONA pregăteşte un festin sonor eclectic pentru urechile curioase.

Urmând modelul inaugurat din 2019, respectiv, structurarea evenimentelor din cadrul festivalului sub umbrele metaforice sugestive şi puternice, menite a atrage şi stimula imaginația publicului („Grădini Sonore” în 2019, „Planetarium” în 2021, „Atlas” în 2022 – ediție câştigătoare a Premiului Radio România Cultural pentru eveniment muzical de excepție), tema ediției 2023, PERSONA, îşi propune explorarea temei măştilor, cu toată simbolistica asociată lor: de la masca socială la cea teatrală, de la transformare la protecție, de la magie la ludic sau la dramă, de la epiderma aparenței la accesarea esenței ascunse.

Tema se află în corelație cu profilul festivalului, care îşi doreşte să exploreze colaborările interdisciplinare, rolul scenei în comunicarea cu publicul şi teatrul instrumental. MERIDIAN se doreşte a fi, ca în fiecare an, o oază care prilejuieşte publicului experiența eliberării de masca prejudecăților şi a aventurării prin diverse teritorii sonore.

Organizatorul festivalului este Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, prin SNR-SIMC – Secțiunea Naționala Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (ISCM) – cea mai mare rețea culturală din domeniul muzicii noi, având reprezentanțe în peste 50 de țări şi care a împlinit în 2022 un centenar de existență.
„Persona” fiecăreia din cele 8 zile ale festivalului este reprezentată de o mască 3D, creație ORDOETCHAO Studio (imaginea MERIDIAN 2023).

În fiecare zi va avea loc la Bucureşti o tragere la sorți în urma căreia un norocos membru al publicului MERIDIAN va câştiga identitatea sonoră condensată, „masca” zilei respective – o cheie posibilă de acces către lumea magică a muzicii contemporane.

Festivalul Internațional MERIDIAN 2023 | PERSONA
Director fondator: Adrian Iorgulescu
Director artistic: Diana Rotaru – Preşedinte SNR-SIMC
Echipa de lucru: Vlad Văidean, Costin Aslam
Comitetul executiv SNR-SIMC: Irinel Anghel, Constantin Basica, Gabriel Mălăncioiu, Alexandru Murariu
Director executiv: Ana Achim
Director tehnic: Dan Bujor
Echipa administrativă: Cristina Viorica Stancu, Maria Epuraş, Irina Sandu
Grafică: ORDOETCHAO Studio (Ioana Buraga, Vlad Grigore)

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român
Organizator: Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – prin SNR-SIMC

Parteneri: Universitatea Națională de Muzică din România, Forumul Cultural Austriac, Asociația Art&Co, Institutul „Adam Mickiewicz”, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național – Republica Polonă, Institutul Polonez Bucureşti, IGNM Austria, Ministerul Federal al Artelor, Culturii, Serviciului Public și Sportului – Austria, Pro Helvetia, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, UCIMR, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles”, Goethe-Institut Bucureşti, ARFA, I-auzi una, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Liceul de artă „Ion Vidu” din Timișoara, Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică şi Teatru din Timişoara

Parteneri media: RRC, RRM, CIMRO, BookHub, Actualitatea Muzicală

Sursa: Meridian International Festival – Facebook

 

 

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

 

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută