Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Artă și Cultură Spectacole

Romeo și Julieta, la Teatrul National de Opera si Balet ”Oleg Danovski”

romeo si julieta

Sâmbătă, 29 octombrie 2022, ora 19:00

Locație: Sala Teatrului National de Opera si Balet ”Oleg Danovski”

Durată spectacol: aprox. 2 ore, 1 pauză

Gen spectacol: Balet

Bilete online AICI

romeo si julieta

Spectacol premiat la GALA PREMIILOR OPERELOR NAȚIONALE (ediția a III-a – 2015) – Premiul pentru ”Cel mai bun spectacol de balet clasic”. La Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”, premiera spectacolului de balet ”Romeo și Julieta” a avut loc pe 25 noiembrie 2014. Premiera mondială a avut loc pe data de 11 Ianuarie 1940 la Teatrul Kirov (în ziua de azi cunoscut ca Mariinsky) din Sankt Petersburg, Rusia.

Distribuție

Libretul după A. Piotrovski, S. Prokofiev, S. Radlov, L. Lavroski

după tragedia omonimă de W. Shakespeare

Regia și coregrafia HORAȚIU CHERECHEȘ

Scenografia și costume NATALIA KORNILOVA

Asistent coregrafie MONICA CHERECHEȘ

Regia tehnică GELU RÂPĂ

Soliști: CĂTĂLINA ILIESCU, BOGDAN BÎRSĂNESCU, ADRIAN MIHAIU, MIHAI PÎSLARU, IGUACEL SANCHEZ, KEITO SHIMOMURA, TOMONORI SEKIGUCHI, ȘTEFAN RĂUȚ, DAIA KASHIWABA, YURIA SOETA, MAYU TAKAHASHI, MAYURA TAKASE, LUNA MURAMATSU, AMI INOUE.

ACTUL I

Verona. Dimineaţa, într-o piaţă publică o cârciumăreasă îşi deschide cârciuma în timp ce trei femei “uşoare” după o noapte de petrecere, îşi fac apariţia căutând clienţi. Balthazar şi Abraham, slujitori din casa Montaque îşi încearcă norocul faţă de cele trei femei “uşoare”. Samson şi Gregory, slujitori din casa Capulet, rivali ai casei Montaque, le fac farse celor doi slujitori rivali, după care îi provoacă la duel. Lupta începută între ei şi ceilalţi membri ai celor două case este întreruptă de apariţia lui Tybalt, nepot al Lady Capulet. Apar Mercuţio şi Benvolio care susţin casa Montague. Lupta începe din nou şi este întreruptă de Lord Capulet şi soţia acestuia, dar şi de Montague, venit la rândul său împreună cu soţia. Când cei doi sunt gata de luptă, apare Prinţul Escalus care opreşte lupta. Prinţul Escalus ceartă cele două case rivale şi le ordonă să depună armele şi să facă pace.

Pe una din strazile Veronei, Romeo o urmareşte pe Rosalinda de care crede că este îndrăgostit.

Camera Julietei. Doica Julietei o pregăteşte pe aceasta pentru petrecerea dată în cinstea ei. Lady Capulet intră în cameră pentru a vedea dacă Julieta este pregatită şi îi spune acesteia că la petrecere îşi va cunoaşte viitorul soţ, tânărul Conte Paris.

Pe una din strazile Veronei, Romeo este convins de Mercuţio şi Benvolio să meargă mascaţi la petrecerea casei Capulet unde o va întâlni pe Rosalinda, deoarece aceasta se număra printre invitaţi. Cei trei, mascaţi, aleargă spre petrecere.

Începe petrecerea din casa Capulet. Balul este animat de bufonul familiei. Invitaţii beau şi se veselesc. Lord şi Lady Capulet sunt întâmpinaţi de Tybalt. Apariţia Rosalindei nu îl lasă indiferent pe Tybalt care o invită să îi ţină compania. Romeo, Mercuţio şi Benvolio o urmăresc pe Rosalinda. Apare Contele Paris, cu un buchet mare de flori, care îşi caută viitoarea aleasă. Julieta îşi face apariţia însoţită de doică şi de prietenele sale. Bufonul încinge atmosfera şi invită oaspetii la dans. Contele Paris şi Julieta dansează în mijlocul invitatilor, fiind admiraţi de cei din jur. Marcată de florile, dansul şi primul sărut pe mână oferit de Contele Paris, Julieta dansează pentru acesta. În timpul dansului descoperă ochii plini de patimă din spatele măştii tânărului Romeo. Inocent şi pătimaş, Romeo se îndrăgosteşte pe loc de frumoasa Julieta. Nici intervenţia prietenelor Julietei nu-l împiedica pe Romeo să simtă caldura emanată de aceasta. Tybalt intervine şi vrea să îl demaşte pe Romeo, dar gazda Capulet încearcă să îl potolească şi să îi propună compania Rosalindei. Mercuţio încearcă să destindă atmosfera alături de Benvolio şi să distragă atenţia de la flirtul care se înfiripă între Romeo şi Julieta. În timp ce toţi petrecăreţii îşi văd de distracţia lor, Romeo dansează şi flirtează cu suava Julieta, care nu rămâne indiferentă la declaraţiile lui. Julieta îi scoate acestuia masca şi se îndrăgosteşte pe loc de el. Mercuţio îi redă masca lui Romeo. Tybalt, intrigat şi bănuitor, încearcă să-l demaşte pe Romeo, dar intervine Julieta care încearcă să aplaneze un conflict. Doica, văzând tot ce s-a întâmplat, o dojeneşte pe Julieta şi îi spune că e târziu şi că trebuie să meargă în camera ei. Romeo vrea să o urmeze pe Julieta pentru a-i împărtăşi dragostea pe care o nutreşte pentru ea, dar din nou intervine Tybalt, potolit de Lord Capulet. Romeo pleacă spre casă însoţit de Mercuţio şi Benvolio. Curtenii dansează un ultim dans alături de gazda Capulet, după care îşi iau rămas bun de la aceştia.

Pe o potecă de pe lângă zidul Capuleţilor. Romeo, vrăjit de frumuseţea Julietei, le spune prietenilor săi, Mercuţio şi Benvolio, că vrea să-şi reculeagă gândurile. După plecarea acestora, Romeo se întoarce la balconul camerei Julietei. În lumina lunii, acesta o zăreşte pe Julieta. O strigă. Îşi împărtăşesc sentimentele şi îşi declară dragoste veşnică.

romeo si julieta

ACTUL II

Pe una din străzile Veronei, doica Julietei îl întâlneşte pe Romeo căruia îi dă o scrisoare din partea Julietei. Romeo citeşte scrisoarea şi aleargă la părintele Lorenzo pentru a-l ruga pe acesta să îi uneasca destinul cu cel al alesei inimii sale prin taina cununiei.

Chilia părintelui Lorenzo. În timp ce Romeo vorbeşte cu părintele Lorenzo despre dragostea sa, îşi face apariţia Julieta, care vine să se spovedească, însoţită de doica sa. Lorenzo vede dragostea adevarată care nutreşte în inimile celor doi tineri, şi hotărăste să îi cunune. Fericiţi, cei doi tineri îşi iau rămas bun de la acesta şi pleacă însoţiţi de doica Julietei.

Într-o piaţă publică, lumea se veseleşte. Buna dispoziţie a celor din piaţă este întreruptă de o confruntare între Tybalt şi Mercuţio. În urma cununiei cu Julieta, Romeo intervine şi încearcă să aplaneze orice conflict între cele două familii rivale. Tybalt nu acceptă şi îl provoacă pe acesta la duel. Romeo refuză duelul dar Mercuţio acceptă provocarea. În urma acestui duel, Mercuţio este ucis mişeleşte pe la spate de Tybalt. Romeo, razbună moartea lui Mercuţio, ucigându-l pe Tybalt. Lady Capulet află despre moartea nepotului său Tybalt şi jură că cel vinovat va plăti cu propria-i viaţă.

Singur şi deznădăjduit de faptul că l-a ucis pe Tybalt, vărul Julietei, Romeo poartă o luptă interioară între părerea de rău a faptei curând petrecute şi dragostea ce i-o poartă Julietei. Iubirea învinge şi aleargă să îşi revadă iubita.

În camera Julietei, cei doi tineri îndragostiţi îşi împărtăşesc prima noapte de dragoste.

Lord Capulet, Lady Capulet şi tânărul Conte Paris pun la cale căsătoria acestuia din urma cu Julieta. Aceasta, fiind deja cununată în secret cu Romeo, refuză propunerea părinţilor săi. Contele Paris încearcă cu disperare să îi spună Julietei că doreşte să-i fie soţie. În urma unui ultim refuz din partea Julietei, Paris pleacă lăsând în urma sa furia Lordului Capulet care îşi ceartă fiica. Rămasă singură în camera sa, Julieta îşi plânge soarta. Aleargă să ceară ajutor părintelui Lorenzo.

La destăinuirile Julietei despre drama prin care aceasta trece, părintele Lorenzo îi dă o sticluţă cu otravă care va face ca inima ei să nu mai bată pentru un timp scurt, lăsând impresia că a murit, după care se va trezi din nou. Julieta mulţumeşte şi pleacă spre casă.

Ajunsă acasă, Julieta îşi găseşte părinţii împreună cu Contele Paris în camera sa. Insistenţele acestora care doresc să o vadă căsătorită cu un tânăr bogat, o fac pe Julieta să recurgă la planul părintelui Lorenzo. Bea otrava şi inima încetează să-i mai bată. Fără suflare, Julieta este descoperită de doica sa. Aceasta îi anunţă pe părinţii Julietei de cumplita tragedie, dar şi pe Benvolio care, la rândul său îi spune lui Romeo despre moartea Julietei. Romeo, înnebunit de durere, cumpără de la un farmacist o sticluţă cu otravă şi aleargă spre cavoul Julietei.

Dupa înmormantarea Julietei, Romeo ajunge la cavoul acesteia unde îl găseşte pe Paris. Se luptă cu acesta şi îl omoară. Deznădăjduit, Romeo plânge moartea Julietei, după care se sinucide, bând otrava cumpărată. Julieta se trezeşte şi îşi vede iubitul fără viaţă. Apucă pumnalul lui Romeo si se sinucide.

Sursa: Teatrul National de Opera si Balet ”Oleg Danovski”

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută