Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Românii din Serbia @ Muzeul de Artă Populară Constanța

Românii din Serbia

Românii din Serbia @ Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța va găzdui în perioada 5 iunie – 14 iulie expoziția „Românii din Serbia”, realizată cu piese din Colecția privată Emilian Madoșă.
Expoziția aduce în fața publicului constănțean 21 de ansambluri vestimentare specifice diferitelor grupuri de români care trăiesc în Serbia în cele două regiuni istorice: Valea Timocului și Voivodina.
Sunt expuse costume de: bănățeni băștinași sau codreni, care trăiesc în așa numita zonă de Codru, bănățeni strămutați sau colonizați, care provin din zona de câmpie a județului Timiș, ardeleni crișeni, care au fost strămutați din zona Munților Apuseni sau de pe Valea Mureșului, români țărani sau mărginiți, emigrați din Oltenia, precum și români ungureni.
afis2
Din cele 21 de costume, cea mai mare pondere o au costumele de tânără nevastă.
Costumele de femeie sunt compuse cămașă țesută din bumbac (spăcel sau ciupag), brodate cu motive geometrice, catrință sau vâlnic (țesute din lână sau realizate din catifea ori brocart, brodate cu mătase, la realizarea cărora s-a folosit și fir metalic auriu sau argintiu), pieptar.
Ansamblul vestimentar este completat cu baticul din pânză, cașmir sau mătase, brodate sau cu pasmanterii, uneori accesorizat cu flori artificiale, ace cu mărgele din chihlimbar, panglici, pene de păun sau buchete de colilie.
Mai sobru, portul de bărbat tânăr nu este lipsit de frumusețe, peste cămașa lungă, brodată cu motive geometrice fiind pus pieptarul din piele de miel sau ilicul din postav, simplu sau decorat cu suitaș. Specifică ungurenilor este căciula albă din piele de oaie cu lână mare, albă.
afis1
Expozitia Românii din Serbia poate fi vizitată pana pe 14 iulie 2024.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută