Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

Regele Ioan @ Teatrul Naţional Târgu Mureş

Regele Ioan

Regele Ioan @ Teatrul Naţional Târgu Mureş

Sala Mare regim studio

Friedrich DÜRRENMATT: Regele Ioan

Tradus de: Gábor GÖRGEY

Dramaturg: Réka SZABÓ

Scenograf decor: Viola FODOR

Designer de costume: Bianca Imelda JEREMIAS

Asistent scenografie și costume: Katalin MIHÁLY

Muzica: Csaba BOROS

Regizor tehnic: Lehel RIGMÁNYI

Sufleur: Noémi SIMON

Prin intermediul piesei sale istorice despre unul dintre cei mai nemiloși conducători ai Angliei, care și-a pus interesul personal mai presus de orice, Shakespeare reflectează, de fapt, voalat asupra celor mai importante probleme și tensiuni sociale ale timpului său.

Personajele din scrierea grotescă a lui Dürrenmatt sunt purtătoare și reprezentante ale unor idei, ideologii și interese, opera dezvăluind un sistem de putere împreună cu mecanismele sale: în spatele evenimentelor dramatice care zguduie lumea se află interese egoiste, o dorință meschină de putere și ideologii perverse.

Pentru puterea diformă și deținătorii acesteia, valoarea supremă a vieții umane și umanitatea însăși nu înseamnă nimic, ei urmărindu- şi obsesiv obiectivele delirante. Drama este o parabolă crudă a perioadei Războiului Rece din cea de-a doua jumătate a secolului XX.

Puterea și modul de manifestare al celor de la putere sunt eterne, iar adversitatea Războiului Rece se termină inevitabil într-un conflict armat – la aceasta reflectează spectacolul Companiei Tompa Miklós. Războiul din vecinătatea noastră, care amenință în mod constant să se agraveze, conferă povestirii o actualitate pronunţată.

După spectacolul „Dușmanul poporului“, Attila Keresztes propune din nou prin Regele Ioan o critică socială dură, punându-și publicul în fața neschimbatelor mecanisme sociale și politice și a ororilor războiului.

Cruzimea confruntării din Regele Ioan este accentuată și de faptul că limbajul și uneltele comediei sunt transformate în actualitate dramatică, subliniind imprevizibilitatea jocurilor de putere și vulnerabilitatea față de acestea.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută