Deschiderea oficială a expoziției temporare: „Războinici uitați și podoabe eterne” @ Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) împreună cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Culturii și Primăria Șimleu Silvaniei invită publicul larg la deschiderea oficială a expoziției temporare: „Războinici uitați și podoabe eterne: Barbarii migratori în timpul crizei Imperiului Roman (sec. V–VI p. Chr.). Expoziția este una dintre cele mai importante evenimente organizate vreodată de MNIT. Vor fi expuse tezaure unice în lume, constând din bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate.
„Prin această expoziție, MNIT continuă colaborarea cu instituții culturale de talie mondială, cele mai importante artefacte ale expoziției făcând parte din tezaurul de la Șimleu Silvaniei, descoperit în două etape (1797, 1889) și aflat în colecțiile Muzeului de Istoria Artei (Kunsthistorisches Museum) din Viena și ale Muzeului Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum) din Budapesta.
Tezaurul al doilea de la Șimleu Silvaniei, care vine de la Muzeul Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum) din Budapesta, va rămâne o perioadă mai scurtă, până la începutul lui martie 2025. Tezaurul de la Șimleu Silvaniei este considerat una dintre cele mai importante descoperiri din perioada migrațiilor, atât la nivel regional, cât și european, iar artefacte din cele două tezaure vor fi expuse pentru prima dată în Transilvania, locul lor de descoperire.” afirmă Dr. Felix Marcu, Manager MNIT.
Printre exponate se numără o fibulă spectaculoasă din aur masiv, decorată cu una dintre cele mai mari pietre de onix fațetate, care impresionează prin dimensiune și execuția excepțională. Obiectul este unic în lume și ilustrează bogăția și măiestria remarcabilă a elitelor din secolul al V-lea p.Chr. Expoziția va găzdui și piese din tezaurul de la Pietroasele, cunoscut publicului larg sub numele de „Cloșca cu puii de aur”. Credem că publicul clujean se va bucura să vadă piese descoperite în zonă, pentru că vor fi expuse piese din aur din mormintele princiare de la Apahida și din mormântul de la Florești-Polus Center (azi Vivo).
Expoziția își propune să prezinte aceste elite prin intermediul celor mai însemnate descoperiri arheologice, care evidențiază fenomene istorice și arheologice majore ce au influențat evoluția Europei și constituie o moștenire culturală comună pentru comunitatea europeană.
Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?
- Calendar Evenimente din România
- Calendar Evenimente din Cluj-Napoca
- Program Filme Cluj-Napoca
- Calendar Festivaluri Romania