Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Degustare

Răceala piftiilor 2025 @ Muzeul ASTRA

Vineri, sâmbătă și duminică, adică între 10 și 12 ianuarie 2025, sibienii și nu numai sunt așteptați la Răceala piftiilor, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului.

Pe pagina de Facebook a instituției sibiene, aceștia au postat și o rețetă:

”Între timp, vă dăm exemplu o rețetă de piftie din Mărginimea Sibiului, comuna Rășinari

Piftiile numite și răci, răcituri, aituri, cătărigi se făceau din șorici, picioare, ciolan și urechi afumate. Erau preparate înainte de Bobotează atunci când era frig de crăpau pietrele. Se spune că cel mai bine ar fi să se afle și pe masa de Anul Nou, fiindcă porcul este considerat norocos, crescând fără a da multă bătaie de cap gospodarilor și mergând tot înainte, râmând pentru a-și găsi hrana.

Pentru a face piftiile, picioarele și urechile se lăsau în apă de cu seara, pentru a se înmuia. A doua zi se dădeau în câteva clocote și apoi se despicau, se rădeau cu cuțitul foarte bine, se clăteau și se puneau la fiert împreună șoriciul, ciolanul și apă cât să le acopere bine. Se lăsau să fiarbă la foc domol cel puțin 3 ore, până când carnea se desprindea ușor, lăsând oasele curate.

Apoi se strecura zeama și se alegeau oasele. Carnea și șoriciul se așezau în blide. Pentru 4 picioare, 2 urechi și un ciolan, se zdrobea o căpățână de usturoi și se pisa împreună cu o lingură de sare până când devenea o pastă. Această pasta se lungea cu zeama fiartă și se amesteca în aceasta, acum se gusta pentru a vedea dacă mai trebuie sare.

Apoi se turna zeama peste carne și se puneau la rece să se închege, când începeau să se închege, se presăra pe deasupra boia dulce sau iute.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută