Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Proiecții de film

Psycho | what’s the score?

Marți, 20 septembrie, continuăm călătoria prin lumea filmului și a istoriei muzicii de film, și vă așteptăm la cea de-a 3-a proiecție what’s the score?, unde opera lui Bernard Herrmann încheie selecția de compozitori ai „epocii de aur” și marchează tranziția către noi epoci.
Filmul va fi introdus de curatoarea seriei Csilla Nagy. După proiecție sunteți invitați la ARTA Café pentru un vinyl listening cu dobri/ Szabi Dobricza care va completa seara cu o selecție de vinyluri cu muzică de film, jazz, triphop și world music.
Bilete pe www.cinema-arta.ro

19:00 Psycho

r: Alfred Hitchcock | original score: Bernard Hermann | 1960 | 109’

Check-in. Relax. Take a shower.

Anthony Perkins îl interpretează pe Norman Bates, ale cărui casă și motel sunt cele mai neindicate locuri pentru a-ți petrece o seară liniștită. Nimeni nu știe asta mai bine decât Marion Crane (Janet Leigh), ghinionista călătoare a cărei drumeție ia sfârșit în celebra scenă din duș, în această adaptare după romanul omonim de Robert Bloch. Cel mai celebru thriller din istoria cinematografului, cu soluții regizorale încă și azi proaspăte și surprinzătoare, un film care a inspirat generații de regizori.

Despre coloana sonoră a filmului

Bernard Herrmann (1911 – 1975) este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari compozitori de film din toate timpurile. Celebrul thriller „Psycho” al lui Alfred Hitchcock este de fapt filmul care „a definit muzica de suspans” și a stabilit-o ca practică standard în filmele de groază și science-fiction. Bernard Herrmann a reușit să „creeze panică și teroare non-stop” folosind exclusiv muzică de coarde, Hitchcock declarând că munca lui Herrmann a fost esențială pentru succesul filmului și că „33% din efectul filmului Psycho s-a datorat muzicii”.

„În Psycho m-au interesat destul de puțin subiectul și personajele. Ceea ce m-a interesat a fost să impresionez publicul cu ajutorul montajului, al imaginii, al benzii sonore și a tot ceea ce este pur tehnic. Este o mare satisfacție pentru noi să folosim arta cinematografică pentru a crea emoție. Și în Psycho am reușit acest lucru.”- Alfred Hitchcock, 1966 (Le Cinema selon Hitchcock)

21:00 – vinyl listening w/dobri la ARTA Café

Când vine vorba de filme, vorbim prea puțin despre lucruri care sunt esențiale în realizarea sa, cum ar fi sunetul. Toamna aceasta, în fiecare marți, prin seria de proiecții what’s the score? – a journey through film, music & history, însoțite de evenimente conexe în cafeneaua cinemaului, la ARTA Café, explorăm relația sunetului și a coloanei sonore cu filmul și facem o introducere esențială în istoria muzicii de film, prezentăm coloane sonore și compozitori importanți din istoria cinematografiei, reprezentativi pentru ultimii o sută de ani în care a funcționat și cinematograful ARTA. Vom încheia seria cu un eveniment special, ziua ARTA, sărbătorirea 109 ani de la deschiderea cinemaului, care va avea loc între 28-30 octombrie 2022.
Sursa: Cinema ARTA Facebook

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută