Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Proiecții de film

Proiecții de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului @ Cinema Arta

Proiecții de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Proiecții de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului @ Cinema Arta

Pe 27 ianuarie, marcăm Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, un moment dedicat memoriei milioanelor de vieți pierdute în timpul uneia dintre cele mai întunecate perioade ale istoriei umanității, un simbol al ororilor la care au fost supuși evrei, romi, sinti, prizonieri de război, opozanți politici și alte grupuri persecutate de regimurile fasciste.

Comemorarea Holocaustului nu este doar o privire spre trecut, ci și un apel la solidaritate, empatie și acțiune împotriva urii, și totodată, o invitație la reflecție asupra responsabilității noastre de a proteja demnitatea umană și de a ne opune oricărei forme de extremism.

Cele două documentare pe care le-am ales pentru a marca această zi, „Fotografii însângerate” și „Ambasadorul amintirilor”, dezvăluie povești esențiale care ne ajută să înțelegem mai bine nu doar suferința, ci și curajul celor care au rezistat opresiunii, de la analiza pogromului evreilor din Iași, un episod dureros și adesea ignorat al istoriei românești, până la mărturiile unui „ambasador al amintirilor”, care a transformat trauma personală într-un avertisment colectiv pentru generațiile viitoare.

Fotografii Însângerate, ora 18:00

r: Copel Moscu | 2024 | Documentar | România | 83′

Limbă: RO

Pogromul evreilor de la Iași din 1941, ca urmare a intrării României de partea Germaniei în Al Doilea Război Mondial, rămâne un subiect nepermis de puțin explorat, deopotrivă în cultura și societatea românească. Fotografii însângerate își propune, așadar, ca prin valența documentă a cinemaului să cerceteze evenimentele din 1941, pornind de la fotografiile realizate de oficialii români și germani, care au putut astfel să raporteze la nivel politic umilirile, răpirile, torturile, crimele la care au fost supuși evreii ieșeni de către autoritățile române, în conformitate cu ideologia antisemită.

Recurgând la interviuri cu istorici și jurnaliști, cu supraviețuitori și martori, la imagini generate digital și la filmări realizate în spațiile în care a avut loc masacrul, Fotografii însângerate caută să decline limbajul vizual în așa fel încât să contribuie la relevarea unor orori, la cauzele și consecințele acestora.

Bilete online aici

Ambasadorul Amintirilor, ora 20:00

r: Magdalena Zelasko | 2024 | Documentar | Austria, Polonia | 100′

Limbă: PL Sub: EN

În septembrie 1943, Stanisław Zalewski, în vârstă de 17 ani, era arestat la Varșovia în calitate de membru al unui grup de rezistență polonez. Condamnat la muncă forțată, a fost dus în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. De acolo, a fost trimis în lagărul de la Mauthausen (Austria) și, în cele din urmă, la Gusen (Austria), unde prizonierii erau obligați să lucreze pentru industria germană de armament în condiții inumane.

La fel ca multe alte victime ale terorii naziste, Stanisław Zalewski a păstrat mult timp sub tăcere experiențele sale dureroase. S-a hotărât să vorbească despre acestea abia patruzeci de ani mai târziu. Astfel, apare în cadrul unor evenimente și comemorări publice sau întâlnește tinerele generații în instituții de învățământ, ceea ce continuă să facă până în prezent, la vârsta de 99 de ani. Adevărat „ambasador al amintirilor”, Stanisław Zalewski spune lumii întregi, în premieră, răscolitoarea sa poveste de viață într-un film documentar profund impresionant.

Bilete online aici

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută