Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Palatul Pionierilor – Istorii Subiective

Istoria Palatului Pionierilor, așa cum a fost ea trăită și simțită de elevii care i-au trecut pragul, va fi subiectul unei noi expoziții la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu. Expoziția „Palatul Pionierilor – Istorii Subiective”, inițiată de Muzeul Național Cotroceni, va putea fi vizitată de sibieni în foaierul BJ ASTRA, în perioada 12-20 octombrie.

„În cele peste trei secole de existență, ansamblul Cotroceni a fost martorul celor mai importante momente din istoria țării noastre. Traiectoria sa de reședință domnească și regală a fost întreruptă în 1948, odată cu instituirea regimului comunist. Prin deciziile succesive ale noii puteri politice, ansamblul a fost dat în folosința Uniunii Tineretului Muncitor în 1949 și transformat, din 1950, în primul Palat al Pionierilor din Republica Populară Română, după modelul celui de la Moscova. Cercurile pionierești, create în spațiile palatului, urmăreau educarea copiilor în spiritul vremii, prin experimentarea activităților tehnice care stăteau la baza noii economii socialiste, prin aprofundarea informațiilor istoriei adaptate de regimul comunist sau prin promovarea artiștilor și scriitorilor agreați de noua putere politică. Pentru următorii 26 de ani, sute de mii de elevi din București și din provincie au participat la cercurile de activitățile cultural-artistice, științifice, tehnice, sportive sau din zona valorilor politico-ideologice”, transmit reprezentanții Bibliotecii ASTRA.

După înființarea Muzeului Național Cotroceni în 1991, expoziția permanentă a avut puține elemente care să aducă în atenția vizitatorului istoria recentă. Prin acest proiect, MNC își propune să îmbine cercetările istorice cu documentarea istoriei orale și să valorifice, prin metode multimedia, patrimoniul generat de perioada 1949-1976, patrimoniu ale cărui surse sunt încă accesibile. Mărturiile subiective ale pionierilor de atunci sunt trecute prin filtrul istoric, construind, practic, narațiunea perioadei în care Palatul Cotroceni a definit copilăria acelor generații.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 18 octombrie, la ora 14, în Foaierul Bibliotecii ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr. 7, Corp B), exponatele fiind disponibile pentru vizitare între orele 8- 20 (luni-vineri), până în 20 octombrie.

Expoziția face parte din proiectul „Cotroceni IStory”, realizat de Muzeul Național Cotroceni și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută