Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Oţel incandescent şi coşuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte

Locul de desfăşurare: Muzeul de Artă Contemporană, str. Tribunei, nr. 6, sala nr. 2

Durata: 13.07  – 14.08.2022

Vernisaj: miercuri, 13 iulie 2022, ora 15:30

Curator: Valentin Trifescu

Alocuţiuni:

Prof. univ. dr. Rudolf Gräf, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca / Director al Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române

  1. Dacian Rancu, managerul Muzeului Județean și al Regimentului de Graniță Caransebeș

Organizatori: Muzeul Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm, Germania; Consiliul Județean Caraş-Severin, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, Caransebeș; Institutul de Studii Socio-Umane Sibiu al Academiei Române; Muzeul Banatului Montan, Reșița; Muzeul Național Brukenthal, Sibiu.

 

Oţel incandescent şi coşuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte

 

Într-un moment în care vechile centre de pe teritoriul României de astăzi, ale industriei de extracţie sau de prelucrare a metalelor, au devenit mai degrabă un subiect de cercetare al arheologiei industriale, decât nişte spaţii care să-şi păstreze menirea, expoziţia de faţă ne prezintă o suită de imagini istorice, care recreează un capitol întreg de istorie economică. De la cucerirea austriacă a Banatului Montan, până în zilele noastre, ni se restituie, prin intermediul documentelor de arhivă, desenelor, hărţilor, cărţilor poştale sau a fotografiilor, nu numai varietatea utilajelor de prelucrare a metalelor sau evoluţia arhitecturii industriale, dar şi nenumărate scene de viaţă cotidiană sau de muncă. Dincolo de inospitalitatea lor aparentă, gurile de mină, turnătoriile, uzinele sau halele de prelucrare a metalelor de pe teritoriul Banatului Montan au căpătat, cu ocazia acestei expoziţii, statutul unor veritabile „locuri ale memoriei” încărcate cu o profundă dimensiune umană, deoarece în aceste locuri s-a lucrat, s-a trăit, s-a investit pasiune şi s-a iubit.

Text: Valentin Trifescu

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută