Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

Operațiunea „Petarda” (Catinca Drăgănescu) @ Teatrul Nottara

Operațiunea „Petarda”

Operațiunea „Petarda” (Catinca Drăgănescu) @ Teatrul Nottara

 

Un eveniment neașteptat tulbură ritmul anost și auster al vieții de zi cu zi a unor muncitori de la Combinatul Poligrafic Casa Scânteii, de la finalul anilor ’80. Aceeași veste electrocutează organele de miliție și securitate.

La 5 dimineața, înainte ca lucrătorii să intre în tură, un bărbat neidentificat incendiază arcul de placaj din fața Expoziției Naționale, pe care era scris „Epoca Ceaușescu – Epoca de Aur a României”. Incidentul este urmat de o serie de provocări din ce ȋn ce mai vizibile, iar organele de ordine, suspectând că ar putea fi vorba despre un act de terorism, declanșează o anchetă și deschid ceea ce a rămas ȋn istorie ca dosarul Operațiunea „Petarda”.

 

Inspirată de un caz real, cel al disidentului Valentin Hurduc, povestea imaginată de Catinca Drăgănescu, reconstruiește – prin situații cărora nu le lipsesc nici ironia, nici umorul negru, prin dialoguri ce surprind cu fidelitate limbajul de lemn al epocii – atmosfera de dinaintea căderii comunismului. Spectacolul ironizează subtil regimul și structurile sale, punctează starea de nemulțumire și de frică în care trăiau oamenii, scoțând totodată ȋn evidență fabulosul unui om obișnuit care riscă totul pentru a semnala absurdul din jur și „a face spectacol”.

 

Este o poveste inedită, cu personaje vii, comice și dramatice în același timp, înduioșătoare prin fragilitatea lor în fața sistemului, dialoguri spumoase, cu replici tăioase, aluzive, cu subînțelesuri, ce conțin în ele o întreagă lume forțată la cenzură și autocenzură. Operațiunea „Petarda” nu este atât o poveste despre comunism, cât despre absurd, despre curaj versus lașitate, despre cei ce și-au păstrat conștiința trează și mai ales despre istoria pierdută sau mistificată a omului simplu ȋntr-o lume care-și neagă trecutul.

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Teatrul Nottara

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută