Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Conferință

Povestea culorilor: istorie, artă şi secrete de fabricaţie | Fundația Calea Victoriei @ Online

Povestea culorilor: istorie, artă şi secrete de fabricaţie | Fundația Calea Victoriei

Povestea culorilor: istorie, artă şi secrete de fabricaţie | Fundația Calea Victoriei @ Online

 

Cursul se va desfăşura zilnic: 15 (luni), 16 (marţi), 17 (miercuri) şi 18 (joi) iulie, în intervalul 19:00-21:00.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, vei primi un link cu ajutorul căruia vei accesa cursul pe Zoom.us.

 

Culorile au fost asociate, de-a lungul timpului, cu nenumărate simboluri laice sau religioase, istoria lor nu a fost lipsită de paradoxuri şi de sensuri ascunse, de temeri sau sentimente pioase. Albastru de pe mantia Fecioarei sau roşul purpură de pe hainele împăraţilor romani sau bizantini ilustrează o istorie a mentalităţilor, dar şi una mult mai savuroasă legată de reţete secrete sau de simboluri ascunse sau greu de înţeles de privitorul contemporan.

Integrate într-un sistem simbolic, deopotrivă estetic, religios sau politic, culorile desemnau, în trecut, vicii sau virtuţi, bogăţia comanditarului sau abilitatea tehnică a artizanului sau artistului.

Vă propun, de-a lungul a patru ateliere, să pătrundem în fascinanta lume a culorilor prin intermediul unor opere de artă celebre, dar şi a unor piese de vestimentaţie sau a unor reţete secrete. Vom descifra, împreună, secretele unor opere de artă celebre, vom afla şi istoria unor veşminte asociate, în mod special unei culori, nu vom uita nici de stofa diavolului şi de alte istorii savuroase şi colorate.

 

Temele celor patru ateliere sunt:

1. Albastru – istoria unei culori de la Giotto la Yves Klein.

2. Roşu – de la purpura imperială la flăcările infernului. Sensurile sacre şi profane. Prima culoare utilizată deopotrivă în pictură, dar şi în vopsirea textilelor. Politizarea unei culori.

3. Galben şi verde – culorile impure. Strălucirea aurului şi teama de culorile amestecate. Când a devenit galbenul culoarea minciunii şi a trădării? Verdele – viaţă, seva plantelor şi otrăvurile medievale. Stofa diavolului şi hainele bufonului.

4. Negru şi alb – culorile neutre. Culorile Reformei protestante şi ale imprimeriei. Negrul simbolul luxului şi eleganţei. Când a devenit negru culoare de doliu? Alb – o culoare incoloră?

 

Lector: Monica Neațu

Cost: 400 de lei (total pentru 4 întâlniri)

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Fundația Calea Victoriei

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută