Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

Oedip Rege @ Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova

Oedip Rege

Oedip Rege @ Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova

SALA AMZA PELLEA

DISTRIBUȚIA: CLAUDIU MIHAIL, RAMONA DRĂGULESCU, VLAD UDRESCU, TAMARA POPESCU, ALEX CALANGIU, NICOLAE VICOL, IULIA COLAN, ANGEL RABABOC, RALUCA PĂUN, EUGEN TITU, CORINA DRUC, IRINA DANCIU, MIHAI ALEXANDRU PURCARU, OVIDIU CÂRSTEA

de Sofocle

Regia: Declan Donnellan

Traducerea tragediei: Theodor Georgescu și Constantin Georgescu

Scenografia: Nick Ormerod

Asistență de regie: Laurențiu Tudor

Asistența de scenografie: Adelina Galiceanu, Petri Ștefănescu

Muzica Oedip Rege: Cári Tibor

Din spectacolul Oedip Rege fac parte actorii colaboratori: Ovidiu Cârstea, Bruno Noferi, Ioana Andone, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Petri Ștefănescu, Cătălina Vînătoru, Iarina Zidaru

Din spectacol fac parte copiii Ioana Vicol și Romana Vicol

Consultant dramaturgie: Haricleea Nicolau

Sufleor: Anca Maria Ilinca

Spectacol recomandat persoanelor peste 16 ani Spectacolul conține scene de nuditate fără conotații sexuale

Spectacol itinerant în incinta teatrului / locuri exclusiv în picioare

Durata spectacolului: 80 de min. fără pauză

„Tragediile nu sunt despre eroi, ci despre noi, oamenii obișnuiți. Pentru început, ele pot părea ca o pictură exotică, dar care la o examinare mai atentă, devine o oglindă. Procesul ne poate aminti că, dacă vreodată arătăm cu degetul spre oricine altcineva, vom descoperi că mai avem alte trei degete, îndreptate spre noi, chiar dacă ascunse în palma noastră. Oedip face exact asta când declară că îl va găsi, pedepsi și umili pe ucigaș. Dar criminalul este el însuși.”

(Declan Donnellan / extras din caietul program al spectacolului Oedip rege)

Oedip rege face parte din tragediile ciclului teban, Oidiopoidia, este o tragedie scrisă de Sofocle (cca. 496 – 406 î. Hr.), datată în jurul anilor 430-428 î.Hr. Sofocle asimilează mitul Labdacizilor și preia povestea din momentul în care acesta este deja regele Tebei iar cetatea este surprinsă într-un moment limită – epidemia de ciumă din anul 430 î.Hr., al doilea an al războiului peloponeziac.

Supușii lui Oedip vin la palat, implorându-l să salveze orașul de molimă. Creon, cumnatul lui Oedip, aduce un verdict de la oracolul din Delphi: ciuma nu se va termina până când nu va fi izgonit din cetate ucigașul lui Laios, fostul rege al Tebei, ucis cu mulți ani înainte. Oedip este din nou în situația de a salva Teba –  așa cum o făcuse când a învins Sfinxul – și ultimatumul de la Delphi – rezolvă crima, sau ciuma continuă – face din Oedip propriul său detectiv și judecător.

Oedip pornește o anchetă pentru aflarea adevărului despre originea sa: Oedip e fiul lui Laios, pe care l-a ucis fără să știe cine este și apoi s-a căsătorit cu mama lui, Iocasta, care i-a dăruit patru copii. După ce află adevărul, Iocasta se sinucide iar Oedip își scoate ochii.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută