Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Alte evenimente

Octavian Soviany @ Biblioteca Județeană

Octavian Soviany

Octavian Soviany @ Biblioteca Județeană

În preajma Zilei Culturii Naționale, miercuri, 17 ianuarie 2024, de la ora 18, biblioteca noastră va găzdui întâlnirea cu publicul a poetului și prozatorului OCTAVIAN SOVIANY.

Evenimentul este prilejuit și de faptul că, recent, la Editura Lector din Tg. Mureș a apărut, în traducerea lui KIRÁLY ZOLTÁN, versiunea maghiară a unui volum de poeme al autorului invitat, Călcâiul lui Magellan (2014), distins la apariție cu premiul Cartea de poezie a anului 2014. Versiunea maghiară a lucrării va fi lansată cu această ocazie.

Interlocutorii autorului vor fi criticul literar ADRIAN LĂCĂTUȘ, respectiv traducătorul volumului.

Amfitrionul întâlnirii, la care va fi prezentă și directoarea Editurii Lector, GÁLFALVI ÁGNES, este Szonda Szabolcs, managerul instituției-gazdă.

Născut în 1954 la Braşov, Octavian Soviany a debutat în 1983 cu placheta de versuri Ucenicia bătrânului alchimist. A publicat volume de poezie (cum ar fi Cartea lui Benedict, Scrisori din Arcadia, Alte poeme de modă veche, Dilecta, Pulberea, praful şi revoluţia, Călcâiul lui Magellan, Adda, Viața de după viață, Poeme de dragoste, E noapte în aripelag, Șaizeci și șase) , romane (Arhivele de la Monte Negro, Viaţa lui Kostas Venetis, Moartea lui Siegfried, Năluca, Casa din strada Sirenelor, Micul saturnian, Îmbarcarea către Cythera, Corabia beată, Capul de faun), teatru, critică şi traduceri din poezia și proza universală universală (Gautier, Baudelaire, Verlaine, Apollinaire, Dumas, Saint-Exupery).

A tradus câteva dintre cărțile fundamentale ale lui Jacques Ellul (Metamorfoza burghezului, Subminarea creștinismului, Trădarea Occidentului, Omul și Banul, Împărăția Nonsensului, Sistemul tehnicist). Este distins cu numeroase premii literare, a fost tradus în spaniolă, bulgară, slovenă și maghiară. De asemenea, este prezent în mai multe antologii de poezie și proză românească apărute în Franța, Suedia, Germania, Portugalia etc.

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută