Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

„O Repetiție Moldovenească” – Teatrul Fani Tardini Galați

Producător: Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați

O Repetiție Moldovenească spune povestea plină de umor și candoare a uneia dintre primele trupe de teatru în limba română din Moldova secolului al XIX-lea, îmbinând elemente de teatru popular și teatru documentar.

„În spectacolul gălățean, oamenii teatrului mai știu să se ia și la mișto. Să-și mai taxeze și propriile ipocrizii, în timp ce, just, semnalează nedreptățile cu care se confruntă (în Iașiul de atunci, cei de limbă română față de cei de limbă franceză sau germană. (…) În O repetiție moldovenească, teatrul ia la mișto teatrul, actorii iau la mișto actorii, moldovenii iau la mișto moldovenii. Și asta creează o stare de bine teribil de mișto.” (Mihai Brezeanu – Agenda LiterNet)

„Pe acordurile melodiei Tinei Turner se încheie spectacolul-repetiție la O repetiție moldovenească; un spectacol deloc ratat, deși spectacolul nu s-a jucat atunci, la 1844. Nu se știu motivele pentru care nu s-a jucat, cum nu se știe nici ce i-a făcut pe toți acei oameni să-și dorească să fie actori și, mai mult, să joace în limba română. Ar fi putut juca în franceză sau în germană, ar fi câștigat mai mult și poate că și arta lor ar fi fost mai bine pusă în valoare. Ce știm sigur este că lor le datorăm începuturile! Teatrul românesc contemporan există pentru că atunci și acolo o mână de oameni au avut un dram de nebunie și o dorință de neînțeles: să joace în limba română! Meritoriu efortul lui Cristian Ban de a face inteligibil textul original, de a-l traduce pe înțelesul spectatorului contemporan; meritorie și intenția lui de a pune degetul de o rană deschisă: prea puțini dintre spectatori înțeleg cât efort și câtă muncă se ascunde în spatele unui succes de moment.” (Nina Rapotan – BOOKHUB)

Autor: Costache Caragiali

Regia: Cristian Ban

Asistent regie: Lavinia Eiler

Scenografia: Andreea Săndulescu

Distribuția:

Radu Horghidan, Ionuț Moldoveanu, Oana Mogoș, Elena Anghel, Vlad Ajder, Ștefan Forir, Răzvan Clopoțel, Florin Toma, Cristina Uja Neagu, Cristian Gheorghe.

Sursa: Teatrul de Stat Constanța/ facebook

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email