Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Festival

Musica Barcensis 2023

musica barcensis

Cea de-a XIV-a ediție a festivalului Musica Barcensis se deschide cu tradiționala excursie muzicală. De această dată vă propunem un traseu la orgi din Miercurea Ciuc și împrejurimi.

Cele 11 concerte ale festivalului vor avea loc în fiecare zi de duminică, începând cu 25 iunie și terminând cu 3 septembrie, intrarea fiind cu acces liber, în limita locurilor disponibile.

Musica Barcensis 2023

Programul festivalului Musica Barcensis:

24.06.2023 – (8.00-20.30) – Excursie muzicală în Miercurea Ciuc și împrejurimi

25.06.2023Bartolomeu – 17:00 – Deschiderea festivalului – Corul Bach al Bisericii Negre

2.07.2023 – Cristian – 17:00 – Recital instrumental Forte Duo (SUA)

9.07.2023 – Bod – 17:00 – Recital instrumental – PRISMA (Israel, Franța, Ungaria, Germania)

16.07.2023 – Vulcan – 17:00 – Recital intrumental – Duo HESPERUS

23.07.2023 – Ghimbav – 17:00 – Recital instrumental – Sextet

30.07.2023 – Prejmer – ora 17:00 – Bach Ensemble & Capella Coronensis

6.08.2023 – Hălchiu – 17:00 – Recital instrumental Duo de chitare, Šimatović (Croația)

13.08.2023 – Feldioara – ora 17:00 – The Romanian Flute Ensemble & Matei Ioachimescu (Timișoara)

20.08.2023 – Hărman – ora 17:00 – Ansamblul barocFlauto Dolce (Cluj)

27.08.2023 – Sf. Martin – ora 17:00 – Duo instrumental – clavecin și vioară

3.09.2023 – Codlea – ora 17.00 – Recital instrumental – Fonte di Gioia (Cluj) & Klaus Dieter Untch

 

Programul detaliat:

24.06.2023 – (8.00-20.30) – Excursie muzicală în Miercurea Ciuc și împrejurimi (Delnița) va fi realizată cu scopul promovării valorilor brașovene pe plan național, o incursiune în istoria mai puțin cunoscută a orgilor și a constructorilor acestora și a patrimoniului local și regional, un dialog între muzicieni și public. Acest itinerar muzical educativ și de valorificare a patrimoniului material și  imaterial, este destinat publicului doritor (transport/ masă pe cont propriu, cu înscriere în prealabil, în limita locurilor disponibile: max. admis 100). Melomanii vor avea prilejul să viziteze lăcașuri de cult și orgi mai puțin cunoscute (vechi și noi), prin care au trecut diferiți muzicieni importanți pierduți în negura timpului, respectând normele în vigoare ce se impun, la data evenimentului. Moderatori vor fi muzicienii Ursula și Kurt Philippi

 

25.06.2023Bartolomeu – 17:00 – Deschiderea festivalului – Concert vocal, jubiliar – Corul Bach al Bisericii Negre, înfiinţat în anul 1933 de către dirijorul şi organistul Victor Bickerich (1895-1964), eminent muzician şi om de cultură brașovean, a adus în premieră în România multe dintre operele lui Bach: Matthäuspassion (Patimile lui Hristos după Matei), Johannes Passion (Patimile lui Hristos după Ioan) şi alte lucrări de muzică sacră importante de Händel, Mozart, Brahms, Bruckner, Lassel, Richter ş.a. În timp, corul a devenit un ansamblu de înaltă calitate şi a îmbogățit viața culturală a Brașovului sub conducerea organistului Eckart Schlandt. Dirijorul actual este din anul 2004 Steffen Schlandt, care a  început să întreprindă turnee în țară și străinătate cu acest cor.

 

2.07.2023 – Cristian – 17:00 – Recital instrumental Forte Duo (SUA) – Eszter Szilveszter Kaganovskiy la violă, este absolventă a Universității DePaul, Chicago (2009), a Universității Western Illinois, Macomb (2007) și a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, România (2004), având o frumoasă carieră internațională, ca membru a numeroase festivaluri din lume. Renumitul violonist, Artur Kaganovskiy, născut și format la Moscova și Kiev, absolvent al faimoasei  Juilliard School din New York, concert maestru a cinci orchestre diferite din SUA, cu o carieră internațională remarcabilă este recunoscut pentru bogăția intensă a tonului, tehnica remarcabilă și muzicalitatea excepțională, fiind descoperit la vârsta de șase ani și îndrumat de renumitul violonist Isaac Stern. Cei doi soți formează ansamblul Forte Duo, ce va poposi în biserica fortificată din Cristian, cu un program clasic, impresionant și surprinzător.

 

9.07.2023 – Bod – 17:00 – Recital instrumental – Ansamblul PRISMA – un foarte apreciat ansamblu internațional, intens premiat și prezent pe scenele marilor festivaluri de muzică veche, pe care ne bucurăm să îl avem în acest an pe agenda festivalului. PRISMA unește patru tineri muzicieni într-o căutare comună a muzicii deosebit de expresive, extravagante și vivace din secolele al XVI-lea și al XVII-lea: Alon Sariel (mandolină, lăută) din Israel, Elisabeth Champollion (flaut drept) din Franța, Soma Salat-Zakarias (viola da gamba) Elveția și Franciska Anna Hajdu (vioară) din Ungaria. În mai 2015, PRISMA a câștigat premiul I la Concursul Internațional Heinrich Ignaz Franz Biber din Austria, iar din 2016 timp de trei ani a fost inclus în programul de finanțare europeană „Ansambluri europene emergente”.

 

16.07.2023 – Vulcan – 17:00 – Recital intrumental – Duo HESPERUS – format din chitariștii Costin Soare, unul dintre cei mai activi şi apreciaţi chitariști români, și Ioan Bănescu, un talentat tânăr artist, vă invită la un recital în frumoasa Biserică Fortificată din Vulcan, cu un program spectaculos, cuprinzând piese din repertoriul tradiţional de duo de chitare: lucrări de Joaquin Turina, Federico Mompou, sonate de Domenico Scarlatti, muzică de film scrisă de Toru Takemitsu, muzică sud-americană, de la tangourile argentinianului Astor Piazzolla, la muzica introspectivă a brazilianului Egberto Gismonti.

 

23.07.2023 – Ghimbav – 17:00 – Recital instrumental Tinerii artiști, Anca Preda (pian), Ciprian Patriche (flaut), Emin Curtgeafar (oboi), Izsák Jenő (clarinet), Mihai Mărunțelu (fagot) și Cosmin Elisei (corn) ne vor  încânta cu un recital de sextet, pentru pian și suflători. Cei șase artiști sunt artiști consacrați ai Filarmonicii din Brașov, cu o bogată activitate concertistică, premiați la diferite concursuri naționale și internaționale. Îi vor reuni experiența și talentul sub umbrela muzicii vibrante a compozitorului Francis Poulenc, membru și inițiatorul comunității estetice ”Șase”.

 

30.07.2023 – Prejmer – ora 17:00 – Ansamblu vocal și instrumental –  Bach Ensemble & Capella Coronensis, dirijor Steffen Schlandt. Corul de tineret al Bisericii Negre – Bach Ensemble – şi Orchestra de Cameră Capella Coronensis, sub conducerea muzicală a lui Steffen Schlandt, vor face o incursiune în istoria muzicală, în sfera muzicii sacre, în acustica deosebită a Cetății Prejmer, la an aniversar, 30 de la înființare. Ansamblul brașovean Capella Coronensis  are o distribuție care variază în funcție de repertoriu. Membrii ansamblului, în majoritate artiști ai Filarmonicii din Brașov, preiau  adeseori roluri solistice, pentru a interpreta lucrări din epoca barocă, clasică și romantică, din Europa și continentul american. Bach Ensemble, este un cor înființat în anul 1993, de organistul Bisericii Negre, Eckart Schlandt, sub numele de Jugendbachchor. Cei aproximativ 20 de interpreți provin din șase confesiuni diferite și vorbesc trei limbi materne.

 

6.08.2023 – Hălchiu – 17:00 – Recital instrumental Ansamblul duo de chitare Šimatović, alcătuit din frații Divna și Ivan Šimatović.

Divna  (Zagreb, 1994)  cântă muzică de când recunoaște sunete, iar pasiunea ei pentru aceasta, așa cum era de așteptat, a condus-o la Școala de Muzică Pavel Markovac, unde lucrează la clasa profesorului Xhevdet Sahatxhija. Studentă cu onoare la a doua școală gimnazială și de muzică obișnuită, ea a început să-și formeze semnătura muzicală de tânără. Din toamna anului trecut, este la clasa prof. Ricardo Gallén la Hochschule für Musik FRANZ LISZT Weimar. În timpul educației sale muzicale, a câștigat numeroase premii la competiții naționale și internaționale. Pe lângă numeroasele spectacole, Divna joacă și participă la organizarea de concerte în scopuri umanitare. În paralel cu cântatul, talentatul muzician este angajat în activități pedagogice la GU Elly Bašić, iar din toamna anului 2018 predă și la Academia de Arte și Cultură din Osijek.

Ivan Šimatović (Zagreb, 1995) – fratele mai mic al Divnei Šimatović – a absolvit Academia de Muzică la clasa profesorului Krešimir Bedek. La fel ca și sora sa mai mare, tânărul înzestrat a absolvit cu rezultate excelente Gimnaziul II și totodată Școala de Muzică a lui Pavel Markovac la clasa profesorului Branko Pralica.

Šimatović este membru al trio-ului Evocacion cu Lovr Peretić și Luka Lovreković. A urmat ateliere de master la clasa profesorului Xhevdet Sahatxhija, dezvoltându-se în același timp cu sora sa. A susținut o serie de concerte solo. Šimatović este mândru câștigător al Premiului Decanului pentru anul universitar 2017/2018, precum și un bursier al orașului Zagreb.

Ne vor prezenta un program atractiv din repertoriul unor compozitori, precum J.S. Bach, M. Giulliani, M. Rodrigo etc.

 

13.08.2023 – Feldioara – ora 17:00 – Concert instrumental The Romanian Flute Ensemble & Matei Ioachimescu. O serie de concerte “inSuflu” prilejuiesc reîntâlnirea publicului din România cu flautistul Matei Ioachimescu (Timișoara), solist internațional, binecunoscut pentru prezența sa scenică electrizantă, într-un program spectaculos, construit în jurul virtuozității și al lumilor sonore magice. Alături de Matei Ioachimescu se va afla The Romanian Flute Ensemble, format din Tabea Bebeșelea, Iulia Lupaș, Alexandra Mahu, Miriam Tohătan, Romina Onișor și Bogdan Preda, un ansamblu tânăr care se face deja remarcat la festivaluri internaționale și care debutează în festivalul de anul acesta. Ansamblul își propune să combine genuri muzicale diferite, de la muzica barocului la muzică de film și muzică cultă contemporană, într-o formulă instrumentală inedită: o mini orchestră formată din toată familia de flaute moderne – de la flautul bas la piculină. Publicul prezent la concertele “inSuflu” va avea privilegiul de a asculta în primă audiție lucrările compuse special pentru acest eveniment de compozitori contemporani, de primă mărime din generația tânără, precum Gabriel Mălăncioiu, Ciprian Pop, George Păiș și Alin Chelărescu.

 

20.08.2023 – Hărman – ora 17:00 – Ansamblul barocFlauto Dolce (Cluj) a luat naștere la Cluj-Napoca, în anul 2000, la inițiativa lui Zoltán Majó, fiind alcătuit din trei instrumentiști și o soprană (Zoltán Majó – flaute drepte, Maria Szabo – flaute drepte, Noemi Miklos – spinetă și Mihaela Maxim – soprană), toți fiind artiști consacrați, cu o bogată experiență muzicală. Repertoriul ansamblului este format din muzică veche și tradițională din Europa Occidentală, formația propunându-și, în egală măsură, redescoperirea muzicii vechi, tradiționale, din spațiul românesc, și interpretarea unor compoziţii contemporane, unele dintre acestea fiind prezentate în primă audiție absolută. În această ediție ne va fi prezentat un program tematic colorat, sub egida Bazinul carpatic multicultural în perioada Barocă și compoziții mai puțin cunoscute ale patrimoniului muzical național, din manuscrise săsești, maghiare, armenești, românești și evreiești.

 

27.08.2023 – Sf. Martin – ora 17:00 – Duo instrumental – un recital de clavecin și vioară, care îi aduce în prim-plan pe Cipriana Smărăndescu – clavecin și pe violonistul Mircea Grigore Lazăr. Cipriana Smărăndescu  este licențiată în clavecin şi muzicologie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, laureată în clavecin şi orgă cu 10 cum laudae la Conservatorul „Arrigo Pedrollo” din Vicenza (Patrizia Marisaldi) activează în prezent în Italia, unde a fondat ansamblul de muzică veche „Aliusmodum”. În 2017 a fost invitată să facă parte din juriul Concursului Internaţional „Wanda Lansowska”, susținând și un recital în festivalul cu acelaşi nume, iar în urma activității pedagogice desfășurate ca profesor al clasei de clavecin de la „Urbino Giovani Musica”, a fost invitată ca mentor în cadrul Cursurilor de Muzică Veche de la Urbino. Mircea Grigore Lazăr, un foarte apreciat violonist român, membru al Filarmonicii George Enescu, din București, implicat în diferite proiecte muzicale fie ca solist, fie în formații și distribuții diverse. Vor aduce în fața publicului un program inedit.

 

3.09.2023 – Codlea – ora 17.00 – Recital instrumental – Cvartetul baroc Fonte di Gioia & Klaus Dieter Untch.  Cvartetul baroc Fonte di Gioia din Cluj  a fost înființat în anul 2009 de cǎtre Csongor Dénes, Anna Dénes, István Csata și Amalia Erdős, absolvenți ai Academiei de Muzicǎ „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Entuziasmul și aplecarea spre muzica barocǎ i-a fǎcut pe cei patru membri ai formației sǎ participe la primul concurs baroc de muzicǎ de cameră organizat în România, La Stravaganza. Dupǎ doar douǎ luni de la constituire: Premiul II … și elanul de a merge mai departe… Formația și-a adus contribuția la strȃngerea de fonduri pentru salvarea a 3 orgi istorice din județul Cluj prin participarea la Festivalul Muzical al Primǎverii Clujene.  În primăvara anului 2013, ansamblul baroc Fonte di Gioia a lansat primul CD audio care își propune sǎ readucǎ la viațǎ sonoritatea celei mai vechi orgi din România (Pǎucișoara – județul Mureș, 1693) prin intermediul muzicii transilvănene dar și să facă cunoscut publicului larg muzica veche din Italia. Csongor Dénes, Anna Dénes şi István Csata cântă în Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj, în timp ce Amalia Erdős predă orgă la Liceul de Muzicǎ „Sigismund Toduțǎ” şi este doctorandă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”.

Klaus Dieter Untsch a început să studieze orga în Brașov cu profesorul Hans Eckart Schlandt fiind azi organist la Codlea/Zeiden.Treptat, și-a construit o reputație solidă ca și compozitor și pedagog. A compus numeroase piese la cererea organistului Peter Kleinert din Frauenstein, care a interpretat multe dintre creațiile sale în premieră. Klaus Untch prezintă în concertele sale compoziții proprii în diferite stiluri de interpretare și, la cererea publicului, improvizează liber.


Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email