Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Artă și Cultură Expoziții

Mircea Stănescu. Insula clandestină

Antrenat în laboratoarele experimentale ale Atelier35, după studii de tapiserie (la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București), Mircea Stănescu alege lecțiile avangardei care rezonează cu eseul fotografic, colajul și instalațiile și cu formele simplificate ale modernismului – desenul ca diary-like notes („note – ca – de jurnal”) și ca matrice creativă.

Profund rezervat, observând, developând, Mircea Stănescu are un mod democratic de a privi – totul este la fel de important. Într-o epocă a incertitudinii, crede în responsabilitatea etică și estetică. Dincolo de imagine, ni se sugerează o viață privată și personală.

Mircea Stănescu documentează constant apartamentul unde se întâmplă totul. Forme factuale, angajamente, îndrăzneală, obiectivitate, accente și calități formale – toate sunt definitorii pentru o artă tensionată între calitatea stilului și captura unor aspecte stranii. Forma abstractă poate fi la fel de politică, de vulnerabilă, de transparentă. Tapetul recomandat pentru apărare este frica cea de toate zilele.

Mircea Stănescu nu vrea sa reformeze viața, realitatea – vrea să le cunoască. Admite atitudinea analitică, mișcarea lineară și consecutivă, scopul strategic al tehnicii, pasajele timpului. Și încearcă să găsescă poeticul acestor calități. Coerent și logic, „arta despre imagini” ne duce la democrația imaginii, la relația dintre imagine, media, putere. Un stil reținut, auster fixează subiectul și recheamă memoria. Autoritatea unei coerențe formale este separată și rezolvată tot în izolare. Nu există subiecte umane – doar urmele și umbrele lor.

Forma, textura, obiectul, simbolul, subiectul sunt experiențe private, insulare, dar și gesturi de mare încredere.

Exclusivitatea provine din imaginație; realitatea este cea obișnuită – o lume inefabilă descrisă cu claritate și eleganță.

— Liviana Dan

Expoziție poate fi vizitată la etajul 3 al muzeului.

Artist: Mircea Stănescu


Curatori: Liviana Dan, Sandra Demetrescu


Producție & mulțumiri: arh. Irina Nemțeanu; Sebastian Moldovan; Albert Kaan; George Scurtu (Grup Transilvae)


Partener: GAEP

Sursa: MNAC

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută