Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Artă și Cultură

„Metamorfoze – Spectacol Concert | Fără Zahăr” – Teatrul De Nord Satu-Mare

Producător: Teatrul de Nord Satu Mare

Ideea spectacolului Metamorfoze are la bază transformarea lui Gregor Samsa în gândac. Decât să mă târăsc ca om / Mai bine-aşa, gândac de pom / De bălegar sau de pământ / Da’ chiar aşa, de care sunt?

Ce faci atunci când te simţi captiv, vulnerabil, neînţeles sau chiar exclus de către furnicarul social în care de multe secole nimeni nu mai poartă armuri? Îţi creşti cruste interioare care să te fortifice pe sub pielea pe care în continuare vrei să o expui lumii.

Cruste care te mişcă şi pe care le mişti într-o dualitate fluidă şi care îţi apără eul lăuntric de tiparele sociale mutilante. Sunt structuri cheratinoase care există prin simplul fapt că te-ai gândit să existe. Privit în secţiune, omul actual este eu social, gândac şi eu lăuntric. Uneori, individul îşi lasă gândacul să adulmece lumea şi să îşi caute semenii. Când se întâlnesc, cântă pe limba lor, o limbă în care fiecare cuvânt are şase picioare.

Căutându-și noua identitate, și o explicație pentru transformarea sa, Gregor nimerește într-un grup al metamorfozaţilor, unii deveniţi gândaci de mai de mult, alţii aflaţi încă într-o fază tranzitorie în ce priveşte acceptarea noii condiţii. Dar pentru asta există grupurile de suport. Mereu cu frica unei dezinsecţii inopinate, dar cu mare nevoie de socializare, gângăniile îşi prezintă, pe rând, povestea de viaţă.

În final, Gregor nu reuşeşte să se identifice cu o specie de gândac anume, dar se identifică cu ceva mult mai important, cu un grup care îl acceptă şi în cadrul căruia îşi găseşte noua familie.

«Am mai văzut spectacole făcute de Bobo și Bobi, așa că nu pot decât să remarc excelenta pedagogie a primului, care și-a adaptat perfect partitura muzicală pe capacitatea trupei. Ce m-a frapat însă, și vreau să menționez în mod aparte, este rafinamentul, profunzimea, inter-textualitatea, trimiterile culturale, umorul, finisajul versurilor lui Bobi Dumitraș. Un scenariu impecabil, pentru un spectacol nu numai agreabil, ci și „deștept”» – Claudiu Groza, Revista Tribuna

Indicații / restricții / recomandări de vârstă public: 10+

Regia muzicală: Bobo Burlăcianu

Versuri: Bobi Dumitraș

Scenografia: Cristian Gătina

Mișcare scenică: Roxana Fânață

Distribuţia: Andrei Stan, Sergiu Tăbăcaru, Cristian But, Roxana Fânață, Dana Moisuc, Adriana Vaida, Andrei Gîjulete, Romul Moruțan, Raluca Mara, Ioana Cheregi, Cătălin Mareș

Locație: Parcul Arheologic Constanța

Sursa: Teatrul de Stat Constanța

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută