Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Marea Unire, în fotografii și documente, Colecția Alexandru Bîrsan

Va fi deschisă publicului cu prilejul Zilei Naționale a României

Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță

Locul de desfășurare: Muzeul de Istorie-Casa Altembeger

Perioadă de desfăşurare: 30.11.2022-31.01.2023

Partener: Colecțiile private Alexandru Bîrsan

 

Începând de miercuri, 30 noiembrie 2022, Muzeul de Istorie-Casa Altembeger va găzdui în spațiul Mișcarea Națională a Românilor din Sudul Transilvaniei, expoziția temporară MAREA UNIRE, în fotografii și documente. Piesele expuse provin din colecția privată a sibianului Alexandru Bîrsan, care în mod gratuit a împrumutat Muzeului Național Brukenthal aceste piese pentru a putea fie expuse și respectiv vizitate.

Expoziția conține fotografii ale Delegației Transilvănene ale Unirii, ale lui Iuliu Maniu sau Casei Regale. Alături de aceste fotografii expoziția conține și facsimile din presa vremii, obiecte personale aparţinând lui Iuliu Maniu,  documente inedite care prezintă aspecte atât ale Primului Război Mondial, cât și referitoare la Unirea de la 1918 şi a reinstaurării unei administraţii coerente în Transilvania post-austro-ungară, toate piesele având o valoare istorică şi documentară majoră.

„Astăzi avem realmente un moment de excepţie, o expoziţie care ar face cinste oricărui muzeu din ţară. Găzduieşte un număr destul de mare de obiecte personale ale unor oameni care au participat direct la Marea Unire. Avem obiecte aparţinând lui Iuliu Maniu, om politic, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, avem însemnări aparţinând unor istorici de marcă din perioada interbelică, respectiv Silviu Dragomir, şi el secretar al Marii Uniri, om politic din păcate cu o soartă tragică, cu ani de detenţie la Sighet. Dintre piesele tari ale acestei colecţii aş aminti însemnările aparţinând lui Ioan Lupaş, un istoric de marcă al perioadei interbelice, profesor universitar de istorie modernă a românilor şi de istorie a Transilvaniei la Universitatea din Cluj. Expoziția subliniază și rolul sibienilor la făurirea Marii Uniri, cât și statutul pe care Sibiul îl poate avea, ca oraș al Unirii”, a declarat Alexandru Constantin Chituță, manager interimar.

Expoziția este organizată cu prilejul Zilei Naționale a României și poate fi vizitată până în data de 31 ianuarie 2023.

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută