Manichiura roșie @ Teatrul Național Vasile Alecsandri Iași
de Erica Moldovan
Regia: Irina Popescu-Boieru
Scenografie: Cătălin Târziu
Distribuția: Haruna Condurache, Răzvan Conțu
„Manichiura roșie” este un text scris aproape pe nerăsuflate. „Manichiura roșie” s-a născut într-o zi de aprilie a anului 2022, în urma unui articol pe care l-am citit despre destinul frânt al unei victime a războiului din Ucraina. Pe 2 aprilie, mai întâi pe Twitter și apoi pe Facebook, o fotografie care înfățișa mâna unei femei ucise pe străzile din Bucha a făcut înconjurul lumii.
Victima, Yrina, fusese recunoscută de manichiurista ei, tocmai datorită manichiurii distincte pe care i-o realizase cu doar o zi înainte de începerea conflictelor din Ucraina (24 februarie 2022). Am început să caut informații legate de acest subiect și astfel am aflat povestea Yrinei, o femeie de 56 de ani, care a rămas la Bucha, în plin conflict armat, convinsă că va supraviețui. Povestea Yrinei m-a impresionat mult. A
tunci m-am ridicat de pe canapea, m-am așezat la birou și i-am compus acest „elogiu”, am creat această poveste fictivă a Yrinei, care acum poartă numele Marta, transformând-o într-o eroină nemuritoare. Piesa este prima mea încercare dramaturgică profesionistă și nu ar fi fost posibilă fără acest impuls și fără un strop de inspirație, pe care vreau să o cred divină.
Prin „Manichiura roșie” mi-am dorit să surprind coliziunea și coeziunea dintre două lumi, două universuri umane distincte prin gen, vârstă, educație, naționalitate și credințe. Ce se întâmplă când, din pricina contextului, străinul și dușmanul din fața ta, devine singura familie pe care o mai ai? Piesa mea îi pune față în față pe Marta, o femeie ucraineancă de 50 de ani și Sascha, un tânăr rus de 18 ani, izolați în același subsol, în timpul bombardamentelor din Ucraina.
Cele două suflete devin sprijin unul pentru celălalt în încercarea de a supravețui chiar și numai câteva zile. Ignorând voit detaliile politice și militare exacte, am intenționat ca prin povestea celor doi să arunc o privire asupra „laturii umane” a războiului, dacă se poate spune așa, pentru că am convingerea și speranța că și în cele mai cumplite situații bunătatea și compasiunea își găsesc locul”. Erica Moldovan
Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?
- Calendar Evenimente din România
- Calendar Evenimente din Iași
- Program Filme Iași
- Calendar Festivaluri Romania