Lexiconul amar @ Teatru Odeon
de Sebastian-Vlad Popa și Laur Cavachi, după Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte de Petre Ispirescu
Silviu Purcărete, unul dintre cei mai mari creatori de teatru din Europa, cu o carieră prodigioasă, de-a lungul căreia a primit importante premii, a acceptat invitația de a monta la Teatrul Odeon un spectacol în premieră absolută al cărui text i se dedică în exclusivitate.
În urma unui workshop intensiv de o săptămână, care a oferit celor 29 de actori participanți șansa de a-și îmbunătăți și reîmprospăta practica teatrală, învățând să exploreze prin mijloace proprii călătoria către lumea magică a basmelor a apărut necesitatea continuării acestui demers și concretizării lui într-o producție teatrală de mare anvergură.
Complexă dar și foarte complicată, misterioasă și subversivă, duioasă și politică, plină de profunzime dar și veselă, piesa este inspirată de unul din cele mai frumoase texte scrise în limba română: basmul lui Petre Ispirescu – Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Nu este vorba despre o dramatizare a acestei narațiuni, ci de un text de sine stătător al cărui sâmbure este extras din sfâșietoarea poveste relatată de Ispirescu. (O poveste populară? O invenție?…) – Silviu Purcărete
Lexiconul amar este un scenariu de teatru respectuos cu tema fundamentală din basmul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte de Petre Ispirescu: înființarea prin cuvânt și necruțarea cuvântului rostit. Dar dacă efectul de „contemporan” s-ar întâmpla să vi se pară strident, atunci intenția noului text e în pericol, pentru că autorii Sebastian-Vlad Popa și Laur Cavachi nu pretind să fi adaptat basmul la jargonul și directivele de sensibilitate recente. Deci tot ce se exprimă pe limba lumii de azi sperăm să rezulte ca o firească dilatare a secvențelor concise și alerte din textul clasic, prin care arhetipul vine și încorporează prezentul, și nicidecum invers. Sperăm să se fi menținut, astfel, intensitatea relației obligatorii dintre cuvânt (zicere), interzicere și moarte.
Decisiv însă în legătură cu destinul acestei rescrieri este faptul că ea a fost cerută, apoi primită, apoi așezată în gândirea sensibilă a unui creator de exigența și geniul lui Silviu Purcărete. – Sebastian-Vlad Popa și Laur Cavachi
Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?
- Calendar Evenimente din România
- Calendar Evenimente din București
- Program Filme București
- Calendar Festivaluri Romania
—
Sursa: Teatrul Odeon