Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Proiecții de film

Last and First Men

Seria what’s the score? – a journey through film, music & history ajunge în 25 octombrie, la final, cu un film special, Last and First Men / Primii și ultimii oameni – un eseu vizual care îmbină filmul și muzica pentru a crea o meditație poetică despre memorie, pierdere și ideea de utopie. Este primul și în același timp ultimul film regizat de compozitorul islandez Jóhann Jóhannsson.

Csilla Nagy, curatoarea seriei what’s the score? va introduce filmul, iar după proiecție vă așteptăm la ARTA Café să ascultăm împreună un set cu muzică de film pregătit pentru acest eveniment de Musai Soundworks.

În Last and First Men / Primii și ultimii oameni nu există oameni, dar filmul reunește trei protagoniști foarte speciali: mărturiile concrete ale brutalismului iugoslav, vocea Tildei Swinton și muzica lui Jóhann Jóhannsson.

Filmul ne invită într-o lume a monumentelor suprarealiste și fantasmagorice, unde o rasă viitoare de oameni se află pe cale de dispariție. Ce putem învăța de la vocea care ne vorbește de la două miliarde de ani distanță? Last and First Men / Primii și ultimii oameni juxtapune povestea SF speculativă de Olaf Stapledon, scrisă în 1930, cu o partitură muzicală obsedantă a regretatului compozitor și muzician Jóhann Jóhannsson și imagini filmate ale unor monumente de piatră futuriste, brutaliste și din alte lumi, ridicate în timpul perioadei comuniste în fostele republici iugoslave.

Poetic, tragic și plin de speranță, Last and First Men / Primii și ultimii oameni reprezintă ultima și cea mai personală operă a lui Jóhann Jóhannson – o alegorie a amintirii, a idealurilor și a morții utopiei.


Sursa: Cinema Arta Cluj

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută