Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Alte evenimente

Lansare LOC / Orașul Viitorului @ Cluj-Napoca

Lansare LOC / Orașul Viitorului @ Cluj-Napoca

Lansare LOC / Orașul Viitorului @ Cluj-Napoca

Vă așteptăm la evenimentul de lansare al platformei 𝗟𝗢𝗖, o aplicație de realitate augmentată pentru artă, educație și cercetare în spațiul urban, prin inaugurarea instalației virtuale 𝗢𝗥𝗔𝗦̦𝗨𝗟 𝗩𝗜𝗜𝗧𝗢𝗥𝗨𝗟𝗨𝗜, în 𝟮𝟳 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, de la ora 𝟭𝟲:𝟬𝟬, pe 𝗕𝘂𝗹𝗲𝘃𝗮𝗿𝗱𝘂𝗹 𝗘𝗿𝗼𝗶𝗹𝗼𝗿 (𝘇𝗼𝗻𝗮 𝗠𝗼𝗻𝘂𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗠𝗲𝗺𝗼𝗿𝗮𝗻𝗱𝗶𝘀̦𝘁𝗶𝗹𝗼𝗿), 𝗖𝗹𝘂𝗷.

𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗢𝗥𝗔𝗦̦𝗨𝗟 𝗩𝗜𝗜𝗧𝗢𝗥𝗨𝗟𝗨𝗜
Cum va arăta orașul de mâine? Această întrebare ne-am pus-o și noi când eram mici, când visam mașini zburătoare și clădiri care sfidează legile gravitației. În prezent, pare că multe dintre proiecțiile noastre s-au adeverit. Trăim cu un picior în viitorul visat acum câteva decenii.

Și totuși, viitorul pe care îl visăm acum pare la fel de miraculos și de îndepărtat. Relația noastră cu natura se schimbă cu fiecare an care trece și începem să fim tot mai preocupați de amprenta pe care o lasă civilizația noastră. Ne dorim să construim o lume sustenabilă pentru copiii noștri. Poate ar fi timpul să aflăm cum văd ei viitorul. Cum își imaginează ei că vom locui când vor fi ei adulți?

O echipă formată din artiști ai spațiului de creație și experiment Reactor și specialiști în ecologie, au lucrat împreună cu 8 copii din cadrul Școlii Generale Octavian Goga în cadrul unui workshop interactiv, în care au explorat împreună tema locuirii în viitor. Timp de patru zile, ei și-au imaginat împreună locuința și apoi comunitatea unui viitor posibil, explorând relația cu mediul, cu resursele și cu principiul conlocuirii.

Rezultatul workshop-ului, o machetă virtuală a orașului imaginat de copii, a fost translatat într-o instalație de realitate augmentată pe care vă invităm să o descoperiți cu ajutorul LOC.

Instalația de pe Bulevardul Eroilor va permite utilizatorilor explorarea machetei virtuale a unei posibile comunități din viitor, așa cum și-o imaginează copiii, la scară mare, o proiecție imersivă cu o lungime de 5 metri. Experiența va fi însoțită de lansarea unei publicații care documentează procesul de creație.

𝗜𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝘃𝗮 𝗿𝗮̆𝗺𝗮̂𝗻𝗲 𝗲𝘅𝗽𝘂𝘀𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮 𝟮𝟳 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 – 𝟮𝟰 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯.

În paralel, ORAȘUL VIITORULUI poate fi vizitat, la o scară de dimensiuni mai mici, care să permită explorarea într-un spațiu de dimensiuni reduse (sală de clasă, birou, acasă, stradă), de oriunde există conexiune la internet.

Pentru a putea interacționa cu ORAȘULUI VIITORULUI este necesar să aveți un smartphone, o pereche de căști și să aveți aplicația LOC instalată.

Aplicația se poate downloada în mod gratuit de pe Google Play și App Store: LINK în curând.

𝗘𝗰𝗵𝗶𝗽𝗮 𝗢𝗥𝗔𝗦̦𝗨𝗟𝗨𝗜 𝗩𝗜𝗜𝗧𝗢𝗥𝗨𝗟𝗨𝗜
Concept și coordonare Mihai Păcurar
Facilitare și design workshop: Natalia Ciobanu, Marius Mornea, Delia Gavlițchi
Copii participanți: Amelia Iordache, Andi Gârbovan, Irina Maftei, Luca Lucaciu, Miruna Maxim, Tudor Oltean, Sofia Vlaic, Vlad Matei
Voce ghid: Oana Mardare
Înregistrare și editare audio: Oana Hodade
Implementare realitate augmentată: Augmented Space Agency
Editori publicație: Oana Hodade și Mihai Păcurar
Parteneri: Centrul Cultural Clujean, Clujul Sustenabil, MiniREACTOR

𝗖𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗟𝗢𝗖?
LOC este o platformă dedicată investigării modelelor alternative de locuire din Cluj-Napoca. Are trei componente principale – artă, educație și cercetare și reunește artiști, oameni de știință și actori ai societății civile, în contextul dezvoltării urbane a unuia dintre cele mai mari orașe din România.

Scopul principal al platformei este de a oferi spațiul și instrumentele pentru ca oamenii care locuiesc în Cluj să exploreze conceptul de locuire în interiorul orașului din perspectiva încălzirii globale, a accesului la resurse, a gentrificării și segregării, a planificării urbane și nu în ultimul rând, a impactului asupra mediului.

Interfața platformei LOC este o aplicație de realitate augmentată care funcționează ca o galerie de proiecte AR. Acestea pot fi accesate fie la fața locului, în orașul Cluj, fie în orice alt mediu, cu un set diferit de instrucțiuni.

Experiențele AR sunt de asemenea menite să fie disponibile pentru studiul la clasă, oferind baza pentru dezbateri asupra subiectelor menționate mai sus.

LOC își propune să creeze un spațiu urban virtual care să fie accesibil prin intermediul unei aplicații mobile. Publicul va putea explora și interacționa cu instalațiile de realitate augmentată, fie din puncte prestabilite din spațiul urban fie din propria locuință.

Acest proiect se va întinde pe mai mulți ani, fiecare etapă a proiectului dezvoltând o instalație nouă, aplicată pe un spațiu real al orașului Cluj. De-a lungul timpului LOC va forma o rețea de locații virtuale care vor sta la dispoziția artiștilor invitați pentru crearea de lucrări site specific de realitate augmentată.

Ca lucrare de artă virtuală, LOC comentează asupra relației pe care o avem cu realitatea imediată, în acest caz cu realitatea urbană și relația pe care o avem cu locul în care locuim. Proiectul este o unealtă de comunicare a ideilor și un manifest asupra dreptului la exprimare în și asupra spațiului public.

LOC este un proiect dezvoltat de artistul Mihai Păcurar.

𝗠𝗶𝗵𝗮𝗶 𝗣𝗮̆𝗰𝘂𝗿𝗮𝗿 este artist interdisciplinar. Creația lui cuprinde un spectru larg de medii interconectate. Principala arie a preocupărilor sale artistice a fost în mare parte teatrul. A lucrat ca scenograf și artist video la peste 80 de producții, atât în spații de stat cât și în spații independente. Abordarea lui în ceea ce privește scenografia a fost mereu una sintetică, migrând în ultimii ani înspre structuri din ce în ce mai conceptuale, în timp ce creația video a alunecat în timp înspre structuri din ce în ce mai libere, mai supuse întâmplării.

„spațiu public virtual” este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Sursa: Reactor Cluj – Facebook

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email