Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Alte evenimente Artă și Cultură

Constantin Flondor „Când ochiul atinge norul” – Lansare de carte

Fundația Triade, Galeria Jecza și Institutul Prezentului lansează vineri, 3 iunie ora 19:00 volumul monografic „Constantin Flondor. Când ochiul atinge norul” ce reunește lucrări realizate de artist între anii 1946 și 2020. Publicația este editată sub egida programului editorial P+4 Publications coordonat de Institutul Prezentului.

Volumul va fi lansat în prezența artistului, avându-i alături pe istoricul de artă Katarzyna Cytlak și pe curatorul Rainer Fuchs, doi dintre autorii eseurilor găzduite de paginile publicației, precum și pe editorul acesteia, istoricul de artă Alina Șerban și graficianul publicației, Andrei Turenici.

„Când ochiul atinge norul” este primul volum monografic dedicat multiplelor direcții de lucru pe care și le-a asumat în opera sa Constantin Flondor (născut 1936, la Cernăuți, stabilit la Timișoara în 1948), personalitate centrală a grupărilor artistice 111, Sigma și Prolog. Publicația, bogat ilustrată, analizează îndeaproape corpul de lucrări reprezentative pe care artistul le-a realizat în pictură, arta cinetică și optică, land art și acțiune, film experimental și fotografie. Volumul surprinde etapele distincte ale practicii sale: de la lirismul primelor construcții picturale la arta optică și cinetică a Grupului 111, de la studiul formei și intervențiile în natură caracteristice Grupului Sigma, definite de efortul de a grupa într-o singură ecuație cercetarea vizuală și experimentul, la spiritul de comuniune și convivialitate al Grupului Prolog.

Evenimentul are loc în contextul expoziției „Constantin Flondor – Remember” găzduită de Galeria Jecza, parte a Fundației Triade. Exploziția include lucrări realizate de artist în ultimii ani, alături de o serie de lucrări istorice datând de la sfârșitul anilor 1960, 1970 și începutul anilor 1980. Remember are în centrul său un demers de revizitare a propriei creații inițiat de artist în urmă cu doi ani. Flondor revine și de această dată asupra unor serii de lucrări datând din anii 1960 și 1970 pe care le plasează fie comparativ alături de creațiile ultimilor ani, fie le reconstituie sub forma unor noi lucrări, oferindu-le o nouă grilă de interpretare. Acest arc în timp pe care îl creionează „Remember” oferă privitorului șansa de a urmări evoluția unor teme specifice artei sale (de la cercetarea raporturilor dintre lumină și umbră la cea a percepțiilor subiective născute de jocul formelor concav-convex modelate în materia făinii; de la observarea ritmurilor vii, baroce, ale structurilor naturale la cea a geometriei fulgului de nea), dar și trecerile extrem de fine, dar importante, dinspre fotografie către pictură.

Lansarea de carte este finantață de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Volumul a fost editat cu sprijinul: Colecției Kontakt Viena, Galeriei Diehl Berlin, Asociației Eleon și a lui Constantin Flondor.

Sursa: Jecza Gallery

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută