Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Spectacole

La Traviata

Închiderea stagiunii 2021 – 2022

La Traviata

– Operă de Giuseppe Verdi –

În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru „Traviata”. Premiera a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, pe 6 martie 1853.

„Traviata” descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Povestea Violettei Valéry impresionează și acum ca și atunci, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Compozitorul Giuseppe Verdi şi libretistul Francesco Maria Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Violetta Valéry devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un sacrificiu care îi va grăbi sfârşitul. Muzica verdiană transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă și o umanitate profundă. Paginile muzicale conțin adevărate portrete psihologice ale personajelor și sentimentele lor. În spatele expunerii luxului și plăcerilor frivole, se ascunde cruzimea puternică a unei societăți în care totul poate fi cumpărat și vândut. În acest context, Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.

Mai mult decât alți compozitori italieni de operă ai vremii, Verdi a unificat muzica și a subliniat drama prin utilizarea unor tehnici precum fraze repetate (cuvintele „Ah, fors’è lui” ale Violettei fiind ecoul declarației de dragoste a lui Alfredo și continuă ca o temă de iubire), orchestrația (sunetul înalt al viorilor subliniază caracterul Violettei imediat după uvertură), ornamentația coloraturii care reflectă agitația Violettei (justificând astfel ceea ce poate părea o virtuozitate goală) și continuitatea muzicală (prin estomparea graniței dintre recitativ și arie).

Opera include una dintre cele mai provocatoare și apreciate partituri din întregul repertoriu de soprană; este foarte cunoscută aria „Sempre libera” de la sfârșitul actului I.

Distribuția:

Violetta Valéry – Laura Eftimie (invitată)

Alfredo Germont – Mihai Irimia

Giorgio Germont – Adrian Mărcan

Gastone – Claudiu Bugnar

Flora Bervoix – Carmen Topciu

Annina – Sonia Hazarian

Baronul Douphol – Marian Rește

Marchizul d’Obigny – Paul Tomescu

Doctorul Grenvil – Dan Popescu

Majordomul – Dan Ionescu

Grădinarul – Adrian Stănilă

Soliști balet – Anamaria Boancă, Melania Condoiu, Diana Drăgan, Valentina Mirică, Dorin Mirea

Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov

Dirijor: Traian Ichim

Regia artistică: Dimitrie Tabacaru

Scenografia: Rodica Garștea

Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal

Coregrafia: Nermina Damian

Asistent regie: Valentina Mărgăraș

Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu

Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei

Regie scenă: Marilena Aldea

 

Spectacolul durează două ore și 50 de minute și are trei pauze.

Preț bilete: 70 lei (sală + lojă); 50 lei (balcon lateral)

În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Biletele vor fi disponibile de luni, 20 iunie 2022, începând cu ora 10.00, atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

Eveniment desfășurat cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.

Sursa: Opera Brașov/ facebook

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email