Ai putea să crezi că e doar un alt festival de street food, dar hai să îți povestim de ce La Pas – Festival de Gastronomie Artizanală n-o să-ți stimuleze doar apetitul pentru mâncare, ci și pentru consum sustenabil și cultură. Da, pentru că între 23-25 septembrie mâncăm bun, etic și curat.
Dacă expresia “hrană bună pentru corp și pentru planetă” îți stârnește curiozitatea, atunci trebuie să salvezi în calendar ultimul weekend din luna septembrie. De ce? Pentru că timp de trei zile, în Parcul Rozelor din Timișoara, creștem împreună cu responsabilitate (da, da, pentru că fără tine nu putem) cel mai alternativ festival gastronomic al toamnei.
La ce să te aștepți?
Aducem împreună artizani și consumatori din România și Europa, care apreciază producția locală, realizată cu preocupare pentru standardele sociale și de mediu.
Organizăm un târg cu produse responsabile. Ce înseamnă un astfel de târg? Nu e doar o expresie la modă, noi chiar cercetăm. Și nu vrem să păstrăm doar pentru noi. Apasă butonul “Going” și rămâi conectat(ă)!
În cadrul festivalului La Pas nu vei găsi branduri consacrate, dar nu îți va lipsi nimic, din contră. Am pregătit o selecție de artizani de hrană și băuturi care te vor convinge să treci prin Parcul Rozelor în toate cele trei zile, mai ales că accesul la eveniment este liber.
Ateliere pentru copii și adulți, abia așteptăm să vă povestim mai multe.
În sfârșit, un festival la care poți să o inviți și pe bunica! Pentru că în programul La Pas #intergenerațional nu este doar un hashtag.
Rămâi alături de noi ca să îți povestim și cine va urca pe scenă.
Ca un ultim gând, vă reamintim unul dintre feedback-urile primite la finalul primei ediții La Pas 2019: “Timp de 3 zile, oricine a venit în Parcul Rozelor, a putut să se bucure de cel puțin un fel de mâncare, în mod gratuit”.
—
Sursa: Facebook La PAS
Program La Pas. Festival de Gastronomie Artizanală.
Vineri 23/09/2022
15:00
Ziua 1
Ora 15.00
Deschidere târg artizani
Dăm drumul la scena de DJ locali care vor pune muzică exclusiv de pe vinil; timp de 3 zile îi veți putea asculta pe Angel (SouledOut), Rapala(Soulheads) și who:ratio, powered by Zumzet sound system.
Deschidem Eco Playground Ecologos –un spațiu interactiv unde vizitatorii pot afla totul despre Amprenta Ecologică: eveniment organizat pe întreaga perioadă a Festivalului.
Ora 17:00
Dezbatem probleme urgente: climatice, sanitare, economice, sociale și politice, Dezbatere – Orașe Reziliente; participare liberă.
Ora 19.00
Vă invităm să vă bucurați de un spectacol de circ “echilibru sus și tot mai sus”.
Familia Firescu – Școala de Circ vă bucură cu un spectacol de funambulism burlesc „made in Romania”, cu echilibru sus și tot mai sus. O familie ordinară și întâmplări extraordinare îndeamnă publicul la visare. Principiul de bază pe care spectacolul tinde să îl inspire este „Libertate, pas cu pas”.
Seara muzicală pornește cu JazzyBIT, de la 21:00. Trio-ul de „loud jazz” din Timișoara este format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe) și activează de 10 ani, pe scena muzicală națională și internațională, cu o combinație energică de jazz și rock, presărată cu blues, latin și funk. Grupul își descrie stilul ca fiind „loud jazz”, evidențiat prin: sunetele funky, prin legătura artistică strânsă dintre cei trei muzicieni și prin aranjamentele muzicale spectaculoase pe care le propun împreună.
Ateliere de circ pentru copii și părinți (nu necesită înscriere)
Atelier de combatere a risipei alimentare; folosind ingrediente salvate de la școală (biscuiți, lapte), elevii Școlii Gimnaziale nr. 12 îți vor arăta cum să prepari un desert delicios, “biluțele antirisipă”, pe care vei avea ocazia să le și guști (nu necesită înscriere)
Tur pe bicicletă la Uzina de apă din Timișoara; detalii și înscrieri aici
Plecarea se va realiza din Parcul Rozelor, de la Punctul de informare LA PAS. Participanții vor fi însoțiți de un voluntar, împreună cu care vor face deplasarea până la Uzina de apă. Participanții se vor deplasa cu bicicleta proprie.
Board Game Go Goals! Atelier de board games pentru copii (8-12 ani), învățăm prin jocuri ce înseamnă dezvoltarea sustenabilă; detalii și înscrieri aici
Atelier dansant de gătit creativ, vom găti colectiv, pe ritm de muzică, din alimente salvate, cu termen scurt de valabilitate (nu necesită înscriere)
Atelier: învață cum să obții finanțări nerambursabile pentru proiecte despre: promovarea drepturilor omului, a egalității de gen, a acțiunilor antidiscriminare, a luptei împotriva violenței domestice etc. (informații și înscrieri, pe link https://forms.gle/C9qhmKqTx9hUSVPr9)
Ora 12.00
Concert pentru copii (nu necesită înscriere);
Degustare de pâine artizanală, detalii și înscrieri aici
Vă așteptăm la un atelier în cadrul căruia vom discuta despre toate acele ingrediente care fac diferența dintr-o „pâine bună” și „pâinea burete”. Discuțiile vor fi însoțite de o degustare a mai multor tipuri de pâine, cu provocări dintre cele mai gustoase pentru participanți.
Ora 15.00
Piramidele, faraonii și meniul zilei. Atelier pentru copii (8-14 ani), ne informăm asupra drumului pe care îl parcurge hrana noastră, de la sursă și până în farfurie, detalii și înscrieri aici
Atelier de făcut pizza – aluat cu maia și ingrediente locale, detalii și înscrieri pe aici
Biblioteca vie – Comunitatea refugiaților ucraineni din Timișoara se prezintă, detalii și înscrieri aici
Atelier pentru copii – Cum colectăm corect deșeurile? (nu necesită înscriere);
Între orele 19:00 – 23:00 te vei bucura de 2 concerte:
NinaNinar (o colecție de cântece de leagăn culese de la 90 de naționalități diferite)
Mădălina Pavăl Live Orchestra.
19:00 – Concert NinaNinar, cu Telma Pereira și Carlos Garcia din Portugalia
Nina Ninar
NinaNinar este un concert documentar cu cântece de leagăn din diferite părți ale lumii, culese de la locuitorii din cartierul Arroios din Lisabona, acolo unde conviețuiesc împreună peste 90 de naționalități diferite. Artiștii Telma Pereira și Carlos Garcia din Portugalia prezintă pe scena LA PAS un concert însoțit de suport vizual prin care publicul are ocazia de explora istoria fiecărui intervievat într-o călătorie muzicală în interiorul unei lumi care respiră și rezistă împreună, o pledoarie pentru pace și interculturalitate.
Producător artistic: Cooperativa LARGO Residências.
21:00 – Concert Mădălina Pavăl Live Orchestra
Mădălina Pavăl
Mădălina Pavăl, tânăra solistă din Bucovina care a pus folclorul românesc pe ritmuri moderne, este absolventă de Conservator la București și reușește, prin cântecele sale, să creeze o fuziune între doina românească, hip-hop şi muzica clasică. Cântă despre natură, cea care o inspiră cel mai mult. Mădălina are alături 11 muzicieni talentați în proiectul Mădălina Pavăl Live Orchestra, un demers curatoriat de producătorul și artistul Alexei Țurcan. Împreună au dat naștere pieselor de pe albumul ROIESC, un produs muzical care își dorește să repună în valoare tot ceea ce numim origini și rădăcini.
Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan (acordeon, chitară) urcă sâmbătă seara pe scena din Parcul Rozelor alături de Lucian Naste (chitară), Alex Corlan (bas), Ioana Turcu (flaut), Diana Ciudin (vioară), Sarah Andreescu (vioară), Larisa Retegan (violă), Mihail Grigore (violoncel), Iacob Artin Panighiant (contrabas), Alice Hristodor (harpă) și Philip Goron (percuție) pentru un spectacol muzical ce explorează fuziunea groove-urilor moderne cu instrumentele clasice și tradiționale.
Ateliere de circ pentru copii și părinți (nu necesită înscriere)
Atelier de gătit – Borșul ucrainean în Patrimoniul UNESCO (nu necesită înscriere)
Borcanul anti-risipă, învățăm să facem vegeta de casă cu ce rămâne de la gătit (nu necesită înscriere)
Ora 11.30
Atelier pentru copii (8-12 ani), Orașul sustenabil, prin ochii copiilor; detalii și înscrieri aici
Program pentru alimentație sustenabilă, schimb internațional de experiență în limba engleză (nu necesită înscriere);
Moda „verde”: practici pentru consumatorii sustenabili (nu necesită înscriere)
Atelier pentru copii (4-10 ani) – cum să transformi deșeurile publicitare în produse sustenabile; detalii și înscrieri aici
Descoperă Timișul cu trenul! Vom descoperi o hartă a 6 destinații turistice, care sunt accesibile pe calea ferată, cu plecare din Timișoara; (nu necesită înscriere)
Ora 13:00
Picnic intercultural (nu necesită înscriere);
Ora 15.00
Atelier de făcut pizza – aluat cu maia și ingrediente locale, detalii și înscrieri aici
Educație senzorială cu plante aromatice, concurs de recunoaștere a plantelor aromatice (nu necesită înscriere)
Prezentare de carte, “Omenirea în pericol” ne îndeamnă să ne informăm cu privire la schimbările climatice și la epuizarea iminentă a resurselor naturale (nu necesită înscriere)
Cum se face mămăliga, atelier cu participare internațională (nu necesită înscriere)
Atelier informativ accesul la apă în condiții de siguranță (nu necesită înscriere)
Atelier pentru copii – Cum colectăm corect deșeurile? (nu necesită înscriere)
Între orele 19:00 – 23:00 te vei bucura de 2 concerte:
„Muzica este pentru toți”, Artiști: Kira Németh & Bela Wittek, Ungaria
Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase.
19:00 – Concert „Muzica este pentru toți”, cu Kira Németh & Béla Wittek din Ungaria
Kira Nemeth
Artiștii Kira Németh și Béla Wittek reprezintă un duo muzical (chitară, percuție și voce) care propune o interpretare sensibilă a unor melodii din cultura folk maghiară. Cei doi artiști provin din Nagyvázsony, o localitate situată în apropiere de Veszprém, oraș care va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023, alături de Timișoara.
Eveniment muzical organizat în parteneriat cu: Fekete Sereg Youth Association.
21:00 – Concert Bogdan-Mihai Simion și Lăutarii de Mătase
Bogdan Simion
Duminică seara, pe scena festivalului LA PAS, Bogdan Simion prezintă, însoțit de Taraful Lăutarilor de Mătase, un concert complex de muzică lăutărească, cu cântece ce ascund în ele lacrimile, bucuria, durerea și nădejdea din trecut și prezent. O adevărată incursiune în muzica lăutărească din România, unde lăutarii au reprezentat de sute de ani un spirit modern şi european similar cu cel din alte colțuri ale Europei, fie că vorbim de interpreții de flamenco din Spania, de fado din Portugalia sau de jazz manouche din Franţa.
Simion Bogdan-Mihai este solist, cobzar, pasionat de folclor, realizator radio și TV. Bogdan este și autorul unei cărți de documentare a muzicii lăutărești, care redă cuvintele și simțirile autentice ale lăutarilor care au participat la realizarea acesteia. Taraful Lăutarii de Mătase care îl însoțește pe Bogdan în spectacol este compus din muzicienii: Cornel Neacșu, Robert Adam-Szoltan, Nelu Răducanu și Mandi Pană.