Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Proiecții de film

Magia Filmelor la Cinema Astra: La Dolce Vita (1960)

la dolce vita

Magia Filmelor la Cinema Astra: La Dolce Vita (1960)

În La dolce vita viața ne este înfățișată cu obiectivitate, cu părțile sale urâte, cu ororile sale, dar și cu frumusețea sa. Trebuie să învățăm să vedem părțile bune, să vedem frumusețea ascunsă a lucrurilor, așa cum o văd adesea copiii. Salvarea se află în miezul celei mai mari absurdități; în toată această amărăciune a noastră trebuie să găsim și o picătură de miere. Jean-Louis Langier – 1960 (Cahiers du Cinema).

Itinerarul unui ziarist care practică o gazetărie-pistol prin diverse cercuri ale societății italiene, trăind frenetic, fără răgaz pentru reculegere. Între un minut de dragoste și altul de deznădejde, vânează o vedetă americană și explorează un miracol, distras uneori de “măruntele sale probleme personale”: tentativa de sinucidere a Emmei sau vizita tatălui căruia îi aruncă în brațe o cocotă.

După ce și-a abandonat ambițiile de literat, își îngroapă, treptat, și credința în orice altceva, fie și în efemerul ‘dulcei vieți’ a aristocrației romane. În final, nu-i mai rămân decât imaginea unui monstru marin și privirea pierdută a unei tinere din lumea celor care încă viețuiesc cu adevărat. Fellini le-a promis producătorilor “o istorie veselă despre distracții”, dar le-a livrat-o sub forma unor cumplite coșmaruri, dispariție a unei civilizații jertfite plăcerilor efemer și sarcastica aventură a mitului modern a vedetei.

Deși filmul a fost incriminat ca ‘imoral’ de către Oficiul Catolic, îndărătul exuberanței sale ghicești descărcarea, convulsia subordonată ultimului ritm la modă, nefericirea înăbușită cu distincție. În scurtele lor răgazuri, personajele care nu latră la Lună ca răsfățata vedetă, încearcă, precum Steiner, să evadeze în eternitatea sanscritei sau în liniștea căminului, iar pentru Marcello, alergătura cotidiană echivalează cu doza de morfină. Secv. rapel: Christul plimbat cu elicopterul deasupra Romei, insolenta regizare a ‘Miracolului’, dialogul prefabricat de la conferința de presă, flirtul cu Sylvia, sindrofia de la Steiner cu deznodământ macabru, orgia finală în palatul unui parvenit și câte altele. (Dictionar universal de filme, 2002).

la dolce vita

La Dolce Vita (1960)

  • Marți, 27 decembrie 2022
  • ora 19.00
  • Regia: Federico Fellini
  • Cu: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg
  • Gen film: Dramă
  • Durata: 167 minute

 

Trailer: 

Ștafeta Bucuriei. Dă distracția mai departe

Vino în perioada 30 noiembrie – 30 decembrie la cinema Astra cu o jucărie nouă și oferă o mică bucurie pentru unul dintre copiii ajutați de Fundatia Bucuria Darului.

Acceptăm și jucării folosite dar vă rugăm să fie îngrijite, curate și funcționale! Dacă ambalați jucăriile vă rugăm să atașați un bilet cu următorarele informații: vârstă copil, fetiță sau băiat. #Mulțumim

Accesul la filme este gratuit și nu este condiționat de donarea unor jucării!

Partener: Primăria Municipiului Brașov.

la dolce vita

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută