Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Curs

Istoria artei cu Maria Munteanu @ Art Safri

Cursuri istoria artei la Art Safari

Istoria artei cu Maria Munteanu @ Art Safri

Maria Munteanu | Absolventă a Facultății de Istorie – secția de Istoria artei a Universității din București. Pasionată de artă, îsi construiește un parcurs profesional în acest domeniu, având o experiență de 5 ani în tururi ghidate. De 3 ani scrie periodic pentru Propagarta – Revista artelor vizuale.

 

Curs 1: Grupul celor patru (Nicolae Tonitza, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Oscar Han) | 22 iulie, 19:00-20:30

Descoperiți cel mai important grup artistic din România – „Grupul celor patru” – format din patru artiști uniți de prietenie și de crezul artistic comun, acela al libertății de exprimare plastică. Nicolae Tonitza (1886-1940), Francisc Șirato (1877-1953), Ștefan Dimitrescu (1886-1933) și Oscar Han (1891-1976) au revoluționat scena artistică românească prin expoziții frecvente, în care puneau accent pe un acord unitar coloristic și o prezentare modernă, eliberată de canoane și reguli.

Nicolae Tonitza, liderul generației sale, a ilustrat inocența copilăriei cu o sensibilitate rar întâlnită. Francisc Șirato, maestru al culorii, a primit distincții internaționale pentru arta sa grafică și picturile vibrante. Ștefan Dimitrescu a adus în prim-plan emoția sinceră și un dramatism reținut. De asemenea, l-a influențat pe Tonitza să exploreze universul exotic al Balcicului. Sculptorul Oscar Han, ghidul artistic al doctorului Gheorghe Vintilă (unul dintre cei mai mari colecționari ai României, a cărei colecție impresionantă este expusă acm în Art Safari), a redefinit arta modernă prin creațiile sale expresive și profund simbolice.

Explorați poveștile marilor maeștri ai României și vizitați expozițiile noastre pentru o experiență completă.

 

Curs 2: Toți ochii pe Tonitza | 23 iulie, 19:00-20:30

Nicolae Tonitza (1886-1940) a cucerit publicul prin ochii mari, rotunzi și expresivi ai copiilor pe care i-a pictat – tușa personală a artistului. Picturile sale emană un lirism cald. Fiecare portret transmite o profundă sensibilitate față de suferința umană, o amprentă a experienței sale pe frontul de la Turtucaia. Tonitza, artist complex, pictor, grafician, jurnalist și profesor, a lăsat în urmă o operă eternă, unică în arta românească.

Inocență, melancolie sau bucurie, ce sentimente vă trezesc operele lui și mai ales ce a vrut autorul să spună? La cursul nostru, toți ochii sunt pe Tonitza! Vizitați și expozițiile noastre pentru o experiență completă.

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi EvenimenteFilme și Festivaluri din România ?

Sursa: Art Safri

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută