Între bine şi rău: Atelier de argumentare şi dezbatere a dilemelor morale | Fundația Calea Victoriei @ Online
Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de luni, în intervalul 18:30-20:00.
Date desfăşurare curs: 9 şi 16 septembrie.
Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.
În fiecare zi, suntem nevoiţi să luăm decizii privitoare la bine şi la rău, la ce este corect sau greşit să facem, din punct de vedere moral. Să-i ajutăm pe refugiaţi sau să ne dedicăm comunităţii noastre? Să ne vaccinăm sau să nu ne vaccinăm? Să ne minţim prietenii, pentru a-i proteja sau să spunem un adevăr dureros?
În diversele roluri din viaţa noastră personală sau profesională, suntem prinşi între bine şi rău, iar unele decizii sunt dificil de luat, confruntându-ne cu adevărate dileme – situaţii de conflict, aparent insolubil, între diferitele obligaţii morale pe care le avem. Aceste situaţii pot crea un stres emoţional considerabil şi pot induce disconfort moral asociat cu regretul, îndoiala, îngrijorarea sau vinovăţia.
Cursul se adresează celor care doresc să-şi îmbunătăţească abilităţile de judecată morală autonomă şi are ca obiective oferirea unui confort teoretic, astfel încât cursanţii să navigheze mai uşor pe tărâmul judecăţii morale şi dotarea lor cu metode practice de evaluare şi de decizie etică. Participanţii vor putea, de asemenea, compara şi instrumentaliza două moduri de gândire diferite, dar complementare – gândirea critică şi gândirea morală.
Atelierul are un caracter preponderent practic şi este structurat în două părti: în prima parte, participanţii se vor familiariza cu concepte de bază din domeniul filosofiei şi psihologiei morale, vor face câteva distincţii fundamentale, vor arunca o privire asupra marilor teorii etice (teoria virtuţii, deontologism şi consecinţionism), vor afla ce este acela un raţionament moral şi cum îşi pot folosi propria busolă morală; în a doua parte, utilizând toate aceste instrumente teoretice, vor dezbate dileme morale tipice şi atipice, propuse de lector şi de participanţi şi vor afla câteva din metodele de decizie etică, pe care le pot folosi în soluţionarea propriilor dileme morale.
Lector: Laura Ghinea
Cost: 200 de lei (total pentru 2 întâlniri)
Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?
- Calendar Evenimente din România
- Calendar Evenimente din București
- Program Filme București
- Calendar Festivaluri Romania
—
Sursa: Fundația Calea Victoriei