Gianni Schicchi / SCHÈHÈREZADE @ Opera Română Timișoara
Conducerea muzicală: CIPRIAN TEODORAȘCU (invitat)
Regia artistică, decorurile și costumele: MARIO DE CARLO
Concert maeștri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU
Gianni Schicchi DAN PATACĂ
Lauretta CRINA VEZENTAN
Zita GABRIELA TOADER
Rinuccio REMUS ALĂZĂROAE
Gherardo CIPRIAN ROMAN
Nella ȘTEFANIA ȘTEFAN
Gherardino ANAIS ROMAN (debut)
Betto di Signa MIHAI PRELIPCIAN
Simone IULIAN IOAN IOSIP
Marco CRISTIAN RUDIC
La Ciesca GABRIELLA VARVARI
Spinelloccio BOGDAN ILISIE
Notarul MUGUREL CHIRILĂ
Pinellino ADRIAN ZAHARIA
Guccio COSMIN BORLOVAN
Orchestra Operei Naţionale Române Timişoara
Spectacol cântat în limba italiană și titrat în limbile română și engleză.
Durata spectacolului: 1h
Conducerea muzicală: CIPRIAN TEODORAȘCU (invitat)
Coregrafia: CARMEN COJOCARU
Scenografia: GETA MEDINSKI
Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU
Fathna NANAKO IMAI
Fariz ANDREA CHIAPPETTA
Șahul Assir ANTONIN FARAUT (debut)
Mama Șahului SUZANA VRÂNCEANU
Eunucul ALEXANDRU PÎNTEA
Vizirul DARIUS AGRIMA
Orchestra și ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara
în colaborare cu elevii Liceului Naţional de Artă „Ion Vidu”,
Secţia Coregrafie „Ştefan Gheorghe” Timişoara
Regia tehnică: HELLEN GANSER
Sufleor: EUGENIA GYURIȘ
Vârsta recomandată: 10+
Durata spectacolului: 1h
Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.
Gianni Schicchi
Acțiunea se petrece la Florența în anul 1299, în casa bogatului negustor Buoso Donati care tocmai a murit. Mimând durerea, toate rudele îl deplâng dar gândul lor este îndreptat la testamentul defunctului.
Tânărul Rinuccio (unul din nepoții lui Donati) găsește testamentul și spre disperarea lor află că Donati și-a lăsat toată averea unei mănăstiri din Florența.
În vacarmul creat, Rinuccio propune familiei să-l cheme pe istețul țăran Gianni Schicchi pentru a le da o soluție salvatoare.
Chemat de Rinuccio, Gianni Schicchi sosește însoțit de fiica sa, Lauretta și la insistențele ei acesta acceptă să ajute familia iubitului ei Rinuccio.
Pe neașteptate sosește medicul Spinelloccio care se interesează de starea bolnavului. Schicchi, ascuns în spatele unei perdele și imitându-l pe Donati, îl anunță pe doctor că se simte mult mai bine. Acesta foarte mândru de cunoștințele sale medicale și de progresele făcute de medicină, pleacă.
Aflând de la rude că în afară de ei nimeni nu știe despre moartea lui Donati, Schicchi le propune să se substituie bătrânului pentru a redacta notarului un nou testament în favoarea lor.
Înainte de a-l chema pe notar, Schicchi reamintește rudelor că legea din Florența îi pedepsește pe cei care contribuie la falsificarea testamentelor, cu tăierea mâinii drepte și cu exilul.
La sosirea notarului însoțit de doi martori, Schicchi aflat în patul lui Donati începe să dicteze noul testament și fiecare moștenitor primește câte ceva. Dar obiectele cele mai de preț: catârul, casa din Florența și moara din Signa sunt lăsate de către defunct, celui mai bun prieten al său, nimeni altul decât Gianni Schicchi. Rudele încearcă să protesteze dar Schicchi le reamintește pedeapsa care i-ar putea aștepta.
După semnarea testamentului și plecarea notarului rudele înfuriate se năpustesc asupra lui, dar acesta reușește să-i scoată afară din casă, acum aflată în proprietatea sa.
Lauretta și Rinuccio care nu au asistat la farsa jucată de Schicchi, se apropie fericiți, însă Gianni Schicchi este convins că pentru isprava sa va fi surghiunit în infern.
SCHÉHÉREZADE
Pe întinderea nesfârșită a mării plutește o corabie. Pe punte, înconjurată de sclavele ei, prințesa Fathna așteaptă apariția logodnicului ei Fariz. La venirea acestuia, toți se retrag, pentru a nu tulbura fericirea tinerilor îndrăgostiți. Izbucnește furtuna. Pe neașteptate, din neguri, apare corabia temutului pirat al mărilor – Șahul Assir. După o scurtă luptă, Fathna și Fariz sunt luați prizionieri.
În haremul lui Assir, sclavele o împodobesc pe Fathna cu cele mai strălucitoare bijuterii. Gândul ei este însă departe, la cel iubit. Teama pentru soarta lui se amestecă în sufletul fetei cu revolta împotriva lui Assir.
Odată cu venirea Şahului, îşi face apariţia şi un convoi de prizonieri. Fathna îl zărește pe Fariz. Șahul este înștiințat că în larg a fost zărită o corabie încărcată cu bogății. Acesta pleacă în grabă. În lipsa lui, înduplecat de rugămințile, dar mai ales de darurile bogate ale prizonierelor, paznicul haremului îngăduie revederea cu iubiții lor. Fariz nu se numără însă printre ei. Din ordinul Șahului, acesta fusese dus într-o celulă specială.
Îndurerată, Fathna îi oferă paznicului colierul de mare preț pe care-l poartă la gât, cerându-i eliberarea lui Fariz. Acesta acceptă, astfel că cei doi tineri sunt din nou împreună. Împrejurările nefericite au amplificat și mai mult dragostea lor.
Împreună cu ceilalți prizonieri, ei caută să evadeze din harem. Paznicul dă însă alarma. Șahul Assir se întoarce cu războinicii lui și prizonierii sunt uciși. În momentul în care Fariz cade răpus, frumoasa Fathna din dorința, de a răzbuna moartea acestuia încearcă să-l ucidă pe Șah dar este și ea răpusă.
Sursa: Opera Națională Română Timișoara
Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?
- Calendar Evenimente din România
- Calendar Evenimente din Timișoara
- Program Filme Timișoara
- Calendar Festivaluri Romania