Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Proiecții de film

Film documentar – ,,4 iulie 1977. Cutremurul neștiut” și sesiune Q&A @ Grădina cu filme – Cinema & More

Film documentar - ,,4 iulie 1977. Cutremurul neștiut” și sesiune Q&A

Film documentar – ,,4 iulie 1977. Cutremurul neștiut” și sesiune Q&A @ Grădina cu filme – Cinema & More

  • AG

 

Vineri, 30 iunie 2023, de la ora 21:00, te invităm în Grădina cu Filme – Cinema & More (Piața Alexandru Lahovari 7), unde vom proiecta „4 iulie 1977. Cutremurul neștiut”, un film de Șerban Georgescu, după un spectacol de teatru în regia lui Carmen Lidia Vidu, cu Vlad Pânzaru, Denis Imbrescu, Răzvan Mîndruță, Irina Artenii, Andrei Marius Barbu. O producție Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic.

 

Cutremur. Minciună. Uitare. Bucureștiul e capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. Mii de blocuri, zeci de mii de apartamente, școli, spitale, instituții publice sunt azi extrem de vulnerabile în fața următorului cutremur major. Ne-au adus în acest punct două cutremure majore, din 1940 și 1977, care au vulnerabilizat puternic fondul construit, dar și un cutremur neștiut, un ordin la inacțiune și minciună, ascuns total publicului – ordinul dat de Nicolae Ceaușescu de a sista lucrările de consolidare, la doar 4 luni după cutremurul din 4 martie 1977. Un ordin urmat de o mușamalizare instituționalizată a riscului la am fost și încă suntem expuși zi de zi. Un ordin care a produs, decenii întregi după aceea, uitare, mituri și ignoranță.

La 46 de ani de la cutremurul din 1977, Re:Rise vă invită la proiecția filmului „4 iulie 1977. Cutremurul neștiut”. Un film de Șerban Georgescu (Kolectiv film) după un spectacol de teatru în regia lui Carmen Lidia Vidu care a avut loc la Teatrul Odeon. O ecranizare a ordinului criminal și a urmărilor sale, urmărind reinstaurarea adevărului istoric, conform documentelor oficiale, precum stenograma ședinței.

Proiecția va fi urmată de o scurtă dezbatere despre implicațiile deciziei lui Nicolae Ceaușescu – atât din punct de vedere tehnic cât, mai ales, din punct de vedere uman și istoric.

 

Trailer

 

Şerban Georgescu are la activ mai bine de 20 de ani de experiență în domeniul documentarelor şi advertising-ului, lucrând pentru clienţi de prestigiu, cu unii dintre cei mai importanţi jucători din industrie. Din 2006 a colaborat constant cu companii de producție din Norvegia, Danemarca și Elveția pentru mai multe documentare recompensate cu multiple premii internaționale. Printre proiectele sale personale se află Everest, Călător pe viață, Varză, cartofi și alți demoni și Jurnalul familiei -escu.

Carmen Lidia Vidu se uită în jurul său și caută povești, oameni, istorii cu ”i” mic, pe care le aduce publicului său de teatru și film, în forme artistice care generează emoție. Carmen Lidia Vidu este primul regizor din România care a câștigat și GOPO și UNITER. Din 2017 începe colaborarea cu Festivalul George Enescu în calitate de regizoare multimedia. În online, este o puternică voce feministă, un lider de opinie care vorbește despre teme socio-politice, culturale, civice, despre oamenii autentici și locurile pe care le descoperă în documentarele sale.

 

Re:Rise este o organizație alcătuită 100% din voluntari care își donează timpul liber pentru dezvoltarea și propunerea de proiecte și soluții cu scopul limitării impactului viitorului cutremur major.

 

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Facebook Grădina cu filme – Cinema & More

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email