Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

Fierarii @ Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța

Fierarii

Fierarii @ Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța

Sub diverse titluri piesa “Fierarii” de Milos Nikolic a functionat in repertoriul mai multor teatre din tara, dar si de peste hotare.

Regizorul spectacolului, Horatiu Malaele se pare ca e “indragostit” de aceasta piesa in care fireste si interpreteaza rolul principal.

Textul original al dramaturgului Milos Nikolic, nascut in Kosovo in 1939, reda povestea unui fierar neamt care dupa multa vreme descopera ca fiul e copilul unui roman. Horatiu Malaele adapteaza subiectul si fierarul Grigorie este un roman care descopera ca fiul este copilul ungurului Peter, acesta afla ca si fiul sau are drept tata pe rusul Ivan, iar Ivan constata ca si fiul sau apartine lui ,,, Grigorie!

Aceasta brambureala genetica este consecinta razboiului pentru ca toti barbatii, fierari de meserie, au fost si soldati pe front. Substratul piesei este generos tematic prin sugestii referitoare la consecintele razboiului si falsa trambitare a nationalismului devenit “doctrina” pentru unele partide europene actuale. Comedia este destoinc scrisa de Mios Nikolic si produce publicului haz de necazul celor trei barbati de nationalitati diferite care constata ca fii lor au genetic de fapt, alta nationalitate.

Adaptarea prin schimbarea nationalitatii unor personaje este insa, șubreta. Sotiile sunt reprezentate in text doar de Matilda, nevasta romanului Grigorie care pledeaza ca femeile nu si-au inselat sotii, au vrut numai ca breasla fierarilor sa aiba urmasi. Argumentul Matildei, dramaturgul il concepe pe substratul istoric ca dupa agricultori si pastori, fierarii servesc una din cele mai vechi meserii atestate chiar si in Biblie.

Acestea raman profesiile de baza ale oamenilor simpli. In lumea de astazi insa, dorinta Matildei de perpetuarea breslei esueaza, pentru ca fii, spun tatii lor, nu mai sunt fierari, au ales alte profesii. Adaptarea lui Horatiu Malaele foloseste traducerea semnata de Veronica Lazareanu, abundenta in accente triviale.

Scenografa piesei Fierarii, Maria Miu, care a mai ilustrat aceasta piesa si la alt teatru, cu harul sau recunoscut, construieste pe scena o fierarie in amanunt prin obiecte specifice meseriei, completate de cele din gospodaria unor oameni simpli. Decorul este incantator si gandit functional pentru diversificarea miscarii scenice. Regizorul Horatiu Malaele dezvolta cu umor povestea celor trei barbati, as fiind in domeniul comediei. Spectacolul dureaza o ora si zece minute din care cinci minute se consuma in debutul reprezentatiei prin cautarile lui Grigorie prin fierarie cu lanterna, pe intuneric fireste, a “ceva”, aceste cautari absurde nu isi gasesc insa, un rost consolidat in actiunea ce urmeaza.

 Remarcabil se achita cei patru actori de personajele care le revin. Maia Morgenstern in Matilda, sotia lui Grigorie, realizeaza un rol excelent. Actrita dezvolta cu credinta interioara lupta Matildei de lamurire a sotului, ca nu l-a inselat in cei patru ani in care el a fost pe front in Rusia, completata si cu emotia reintalnirii cu Peter. Din nou, Maia Morgenstern demonstreaza ca este o actrita de rara complexitate si poate aborda credibil, atat genul comic, cat si pe cel dramatic.

Horatiu Malaele construieste nuantat personajul Grigorie, un om simplu care incearca sa desluseasca itele iscate de venirea lui Peter in familia sa. Actorul trateaza dramatic situatia si  evident, rezultatul e comic. Cu un timid accent maghiar in vorbire, George Mihaita il prezinta pe Peter cum traieste intens emotia reintalnirii cu Matilda, dar si situatia complicata a dezvaluirilor.

Interventia din final a lui Ivan, e realizata admirabil de Valentin Teodosiu, prin tinuta si sustinerea relatiilor cu cei intalniti. Cei patru actori redau merituos povestea fierarilor destoinici, oameni simpli carora razboiul le-a lasat … urme, ca si multor alti oameni simpli, traitori astazi intr-o alta lume, confuza in manifestari.

 “Fierarii” ofera prilej de comedie publicului care ar trebui sa si gandeasca apoi, cand se mandreste ca isi are geneza in …  daci si romani. Spectacolul ramane doar, un exercitiu reusit de amuzament …

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută