Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Festival

Festivalul „Vara Magică” 2022 – Ziua 6

Festivalul Internațional de muzică clasică “Vara Magică” continuă în această vară seria evenimentelor culturale deja cunoscute și apreciate pe plan național și internațional. Ediția a XI-a cuprinde 9 concerte, câte unul în fiecare săptămână, care vor avea loc în perioada 6 iulie – 31 august la Sala Mare a Ateneului Român. Programul complet al Festivalului Vară Magică – ediția a XI-a este disponibil pe site-ul www.varamagica.ro.

În acest an, aducem pe scena Ateneului Român, în nouă seri de concerte:

  • 5 concerte extraordinare susținute de orchestre naționale și internaționale
  • 9 soliști instrumentali
  • 9 soliști vocali
  • 1 artist muzică electronică
  • 1 artist vizual

de-a lungul a 9 seri magice.

Vă vor încânta soliști renumiți precum Josef Špaček, Sînziana Mircea, Octavian Lup, Valentin Șerban, Alexandru Tomescu, Iulia Toma, Alexandru Burcă, Coraline Groen sau Alexander Sitkovestki.

Veți trăi emoția muzicii clasice alături de orchestre naționale și internaționale: Orchestra Română de Tineret, New Hope Orchestra, Orchestra de Tineret a Țărilor de Jos, Romanian Sinfonietta Orchestra, Orchestra Națională de Tineret a Franței, sub baghete magice ale Cristian Mandeal, Constantin Grigore, Alexander Shelley și Michael Schønwandt.

Festivalul din acest an va fi completat de Ansamblul Cameral al Filarmonicii George Enescu și Orchestra Teatrului de Operetă “Ion Dacian” și vocile magile ale soliștilor Bianca Ionescu Ballo, Daniela Bucșan, Gabriela Daha, Florin Ganea, Mihai Urzicana, George Vîrban, Alexandru Burcă, Laura Tatulescu și Laetiția Gerards.

 

Pe Aripile Valsului

Ansamblul Cameral al Filarmonicii George Enescu

 

Program:

Jean Sibelius – Waltzer op. 81 nr. 3

Henryk Wieniawski – Capriccio-Valse op. 7

Pyotr IlichTchaikovski – Valse Sentimentale op. 51 nr. 6

Fritz Kreisler – Liebesleid, Liebesfreud și Schon Rosmarin

Ede Poldini-Fritz Kreisler – La Poupee Valsante

 

Johann Strauss (arr. Alban Berg) – Vals op. 333 Wein, Weiss und Gesang

Johann Strauss (arr. Arnold Schoenberg) – Vals op. 388 Rosen aus dem Suden

Johann Strauss (arr. Anton Webern) – Schatzwalzer 

Johann Strauss (arr. Arnold Schoenberg) – Vals op. 411 Lagunen – Walzer 

Johann Strauss (arr. Arnold Schoenberg) – Kaiser Walzer

 

Vioară: Rafael Butaru, Natalia Pancec

Violă: Iulia Goiana

Violoncel: Bogdan Popa

Pian: Monica Gemene

Armoniu: Cătălin Răducanu

Flaut: Ioana Bălașa

Clarinet: Alexandru Avramovici

Contextul acestui concert gravitează în jurul unei gen muzical fundamental în esența artei muzicii clasice: muzica de camera. Grandoarea si experiența imersivă impresionantă a muzicii simfonice au determinat o diminuare graduală a evenimentelor muzicale camerale cu caracter intim si personal. În ultimii ani însă, facilitați și de restricțiile carantinei, atât muzicienii cât și iubitorii de muzică am redescoperit capacitatea muzicii de cameră de a crea o conexiune umana profundă. Artiștii Filarmonicii George Enescu, împreuna cu directorul Marin Cazacu, își doresc să redescopere împreună cu publicul din România pasiunea pentru evenimentele de muzică de cameră printr-o dedicare intensă în organizarea recitalelor si concertelor de muzică de cameră.

Programul acestui concert nu este ales întâmplător, aranjamentele pentru ansamblu cameral ale valsurilor de Johann Strauss avându-și originea într-un proiect asemănător inițiat de marele compozitor Arnold Schönberg, alături de Alban Berg și Anton Webern, în perioada celei de-a doua școli vieneze. Această inițiativă căuta să readucă în atenția iubitorilor de muzică valorile fundamentale ale frumuseții artei muzicale, folosindu-se de ansambluri și concerte camerale.

Sperăm ca prin acest concert să renaștem atmosfera magică a evenimentelor din Viena de acum o sută de ani și să redescoperim împreună magia muzicii clasice de cameră.

Festivalul Internațional de muzică clasică “Vara Magică” este organizat în fiecare an de Lanto Communication, iar realizarea ediției a XI-a este posibilă cu suportul: Radio România Muzical, TVR2 și Centrul pentru Tineret al Municipiului București (coproducători), Niro Investment Group, Oscar Downstream, Borsec, Luxten Lighting Company, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Marea Lojă Națională din România, ARCUB (parteneri) și Radio România Cultural și Radio Trinitas (partener media).

Organizatorul nu-și asumă responsabilitatea pentru anumite modificări de program ce ar putea interveni independent de voința sa. Orice eventuale modificări de program vor fi anunțate prin platformele sociale și cele de achiziție bilete online.

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută