Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Festival

Festivalul „Vara Magică” 2022 – Ziua 1

Festivalul Internațional de muzică clasică “Vara Magică” continuă în această vară seria evenimentelor culturale deja cunoscute și apreciate pe plan național și internațional. Ediția a XI-a cuprinde 9 concerte, câte unul în fiecare săptămână, care vor avea loc în perioada 6 iulie – 31 august la Sala Mare a Ateneului Român. Programul complet al Festivalului Vară Magică – ediția a XI-a este disponibil pe site-ul www.varamagica.ro.

În acest an, aducem pe scena Ateneului Român, în nouă seri de concerte:

  • 5 concerte extraordinare susținute de orchestre naționale și internaționale
  • 9 soliști instrumentali
  • 9 soliști vocali
  • 1 artist muzică electronică
  • 1 artist vizual

de-a lungul a 9 seri magice.

Vă vor încânta soliști renumiți precum Josef Špaček, Sînziana Mircea, Octavian Lup, Valentin Șerban, Alexandru Tomescu, Iulia Toma, Alexandru Burcă, Coraline Groen sau Alexander Sitkovestki.

Veți trăi emoția muzicii clasice alături de orchestre naționale și internaționale: Orchestra Română de Tineret, New Hope Orchestra, Orchestra de Tineret a Țărilor de Jos, Romanian Sinfonietta Orchestra, Orchestra Națională de Tineret a Franței, sub baghete magice ale Cristian Mandeal, Constantin Grigore, Alexander Shelley și Michael Schønwandt.

Festivalul din acest an va fi completat de Ansamblul Cameral al Filarmonicii George Enescu și Orchestra Teatrului de Operetă “Ion Dacian” și vocile magile ale soliștilor Bianca Ionescu Ballo, Daniela Bucșan, Gabriela Daha, Florin Ganea, Mihai Urzicana, George Vîrban, Alexandru Burcă, Laura Tatulescu și Laetiția Gerards.

Orchestra Română de Tineret

Dirijor: Cristian Mandeal
Solist: Josef Špaček – vioară

Program:

Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61

Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție 

Deschidem Festivalul Vară Magică  cu un concert sustinut de Orchestra Română de Tineret dirijată sub bagheta magică a lui Cristian Mandeal.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov” și Lanto Communication.

Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică de excepție, care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin performanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență. 

Josef Spaček a studiat cu Itzhak Perlman la Julliard School in New York, Ida Kavafian si Jaime Laredo la Curtis Institute of Music în Philadelphia și cu Jaroslav Foltyn la Conservatorul din Praga. A fost laureatul Competiției Internaționale Regina Elisabeta în Bruxelles și a câștigat premii de top la Competiția Internațională de Vioară Michael Hill din Noua Zeelandă, Concursul international de vioară din Danemarca și the Young Concert Artists International Auditions in New York.

A fost cel mai tânăr concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii Cehe din istorie. Orchestra l-a numit “Artist Asociat” în ianuarie 2016. Și-a părăsit postul la sfârșitul sezonului 2019/20 pentru a se dedica exclusiv carierei solo.

Josef Spaček performează cu vioara ca. 1732 “Le Brun Bouthillard” Guarneros del Gesu, împrumutată cu generozitate de Ingles & Hayday.

Festivalul Internațional de muzică clasică “Vara Magică” este organizat în fiecare an de Lanto Communication, iar realizarea ediției a XI-a este posibilă cu suportul: Radio România Muzical, TVR2 și Centrul pentru Tineret al Municipiului București (coproducători), Niro Investment Group, Oscar Downstream, Borsec, Luxten Lighting Company, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Marea Lojă Națională din România, ARCUB (parteneri) și Radio România Cultural și Radio Trinitas (partener media).

Organizatorul nu-și asumă responsabilitatea pentru anumite modificări de program ce ar putea interveni independent de voința sa. Orice eventuale modificări de program vor fi anunțate prin platformele sociale și cele de achiziție bilete online.

 

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email