Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Festival

Festivalul PreHistoria @ Comuna Parța (Timiș)

Festivalul PreHistoria

Festivalul PreHistoria @ Comuna Parța (Timiș)

Muzeul Național al Banatului are plăcerea de a vă invita la evenimentul „PreHistoria”, un festival de arheologie experimentală ce va avea loc la Punctul Muzeal Parța (comuna Parța, nr. 206A), în zilele de 25 și 26 mai 2024.

Acest eveniment de excepție, organizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Comunei Parța, aduce în prim-plan o (pre)istorie vie, oferind publicului o experiență captivantă prin diverse activități și ateliere meșteșugărești.

Festivalul PreHistoria este mai mult decât o simplă incursiune în trecut; este o veritabilă călătorie în timp, care ne permite să retrăim cotidianul comunităților neolitice din Banat. Activitățile de reconstituire istorică și arheologie experimentală vor permite publicului să înțeleagă tehnologiile și modul de viață al oamenilor preistorici, transformând trecutul îndepărtat într-o experiență palpabilă și asimilabilă.

Iată programul complet:

Sâmbătă, 25 mai

10,00 – deschiderea activităților atelierelor de arheologie experimentală, puncte interactive de interes pentru public, ce oferă pe tot parcursul zilei informații inedite provenite din cercetări științifice, dar și încercări de reconstituire a portului, podoabelor și cutumelor enigmaticilor locuitori ai așezării neolitice de la Parța.

Tehnici de cioplire și șlefuire a pietrei și osului, atelier interactiv susținut de Dr. Arheolog Marius Barbu, dr. arheolog Mihaela Barbu și Edwin Sebastian Marc, experimente-expoziție care vor da naștere unor topoare, răzuitoare, cuțite, seceri, ace sau vârfuri de săgeată, suliță ori harpon, și care vor putea fi testate prin utilizarea lor în cadrul celorlalte activități prezentate.

Prelucrarea blănurilor și pieilor de animale – procedee prezentate de Radu Costineanu. Pe baza informațiilor arheologice, dar și a analogiilor cu metode utilizate de către societăți “primitive” contemporane, sau cu artefacte descoperite în alte spații geografice aflate în relații de aculturație cu regiunea Banatului, acest atelier va prezenta una din cele mai răspândite îndeletniciri ale oamenilor din neolitic.

Atelierul interactiv de ceramică va invita publicul să creeze vase sau figurine-idoli, alături de ceramista Lili Szamek – un punct de atracție care va oferi readucerea la viață și înțelegerea în profunzime a tehnicilor implicate în producția acestor obiecte necesare traiului în acele vremuri.

Arta țesutului incipient la război vertical – Creșterea ovinelor a introdus o noua sursă de fibre utilizabile în producția textilă, însă, pentru încă o perioadă semnificativă, folosirea materialelor vegetale, ca inul sau fibrele de tei, rămân cele mai uzuale. Alături de grupul Karaván, invităm vizitatorii să experimenteze în mod direct această veche artă.

Bucătăria Neoliticului – o încercare de reconstituire a posibilelor feluri de mâncare prezente pe masa locuitorilor din Parța, acum multe mii de ani. Bucătarul Cornel Corinda va prezenta meniul posibil al agricultorilor și vânătorilor din neolitic.

Utilizarea arcului și a săgeților cu vârf din silex și corn de cerb, un experiment arheologic realizat de dr. Marius Barbu, dr. Mihaela Barbu și dr. Ioan Alexandru Bărbat, pe baza descoperirilor din cadrul sitului eneolitic de la Rapoltul Mare.

Fascinanta lume a culesului din natură – Prezentări interactive cu Dan Olar, creatorul proiectului educațional Ursit, despre lumea ciupercilor sălbatice.

Utilizările diverse ale fungilor sunt motivate de descoperiri arheologice care atestă culegerea și utilizarea lor încă din epoca lui Ötzi, Omul Ghețurilor.

Tatuajul în preistorie –Încă de la începuturile acestui obicei, ”scrierea” unui tatuaj s-a realizat cu diferite tipuri de unelte și prin diferite tipuri de tehnici. Primele unelte de tatuaj erau realizate din piatră și os, elemente vegetale (spini), silex sau obsidian. În perioadele arhaice existau diferite tehnici de tatuare, în funcție de dezvoltarea materială și, implicit, de tipul de unealtă folosită : crestare, împunsătură, batere, coasere – Ne vom familiariza cu vechile metode și instrumente alături de arheolog Roxana Elena Stăncescu.

Archeo Tattoo, un proiect creat de artista Anna Gulyás din Budapesta, care se concentrează pe redescoperirea tehnicilor, materialelor și formelor de tatuaj care au însoțit omenirea din zona eurasiatică, din preistorie până în epoca medievală.

Petting-zoo neolitic – Creșterea animalelor pentru carne, lapte, lână și piei era un element nelipsit din viața străvechilor culturi agrare, prezența acestora fiind un factor de efect pentru reconstituirea atmosferei perioadei neolitice. Doar că, de această dată, animalele nu vor face obiectul exploatării, ci sunt chiar participanți!

12,00 Cum să ciuperci preistoric?- Proiectul educațional Ursit. Tainele ciupercilor sălbatice și feluritele întrebuințări pe care le pot ele avea, de la alimentație la medicină, producerea și transportul focului, și chiar vopsit de textile sau piele, povestite în cadrul unui fascinant atelier interactiv.

17,00 Dincolo de semn. Tatuajul în preistorie –prezentare a dr. arheolog Roxana Elena Stăncescu (Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva), însoțită de reconstituiri 3D ale unora dintre cele mai vechi și faimoase mumii preistorice împodobite cu tatuaje, Ötzi, Omul Ghețurilor, și Prințesa din Ukok.

19,00 Sanctuarul neolitic de la Parţa. Talk-show și prelegere de specialitate – Dan Leopold Ciobotaru, doctorand în arheologie preistorică, în dialog cu Sergiu Galiș, jurnalist la Radio România.

20,30 PEREGRINII – ECOURI DIN TRECUT. Concert live.

Cum suna muzica la începuturile istoriei? Nu putem ști, dar ne putem imagina sunetele fluierelor din os și lut ars, alături de cele ale tobelor și ale altor instrumente ritualice. Acest performance de muzică ancestrală cu instrumente arhaice reconstituite va face să răsune din nou ceea ce, poate, oamenii din neolitic numeau muzică.

21,30 DEEP6 PROJECT – FOCUL. Teatru pirotehnic.

O poveste din zorii istoriei, când totul era un mister pentru primii oameni, iar cel mai tainic dintre toate aceste mistere era cel al flăcărilor-care-ucid. Un spectacol pirotehnic despre curajul celor care au reușit, în urmă cu zeci de milenii, să îmblânzească focul.

Duminică, 26 mai

10,00 – deschiderea activităților atelierelor de arheologie experimentală

Tehnici de cioplire și șlefuire a pietrei și osului

Prelucrarea blănurilor și pieilor de animale

Atelier de ceramică neolitică

Arta țesutului incipient la război vertical

Bucătăria Neoliticului.

Utilizarea arcului și a săgeților cu vârf din silex și corn de cerb

Dincolo de semn. Tatuajul în preistorie

Archeo Tattoo: arheologie experimentală

Petting-zoo neolitic

Muzică experimentală cu instrumente arhaice

15,00 Fascinantul drum la final. Festivitatea de încheiere a evenimentului

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută