Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Fată la pârâu @ Muzeul de Artă Brașov

Fată la pârâu

Fată la pârâu @ Muzeul de Artă Brașov

EXPONATUL LUNII: Octav Băncilă (1872-1944), „Fată la pârâu”

Ulei pe pânză, 65 x 53 cm

1913

Deși majoritatea picturilor cu țărani semnate de Octav Băncilă înfățișează aspecte ale muncilor grele, în lucrarea „Fată la pârâu” observăm personajul feminin într-un moment de repaos. Stă desculță la mal, fota reflectându-i-se într-o porțiune calmă a apei, dar ce anume i-a atras atenția în apa învolburată rămâne un mister.

Lucrarea „Fată la pârâu” se încadrează într-una dintre marile teme abordate de Octav Băncilă. Realismul pentru care a devenit ulterior apreciat a fost în esență o critică la adresa diferențelor sociale dintre clase. Nu a căutat idilicul vieții, ci a considerat că artă trebuie „(…) să fie pusă totdeauna în serviciul progresului omenirii și al națiunii.” (Octav Băncilă, Ziarul Rampa, 8 februarie 1914)

expo

Octav Băncilă, născut pe 4 februarie 1872 lângă Botoșani, și-a petrecut copilăria în casa surorii sale, Sofia Nădejde. A crescut într-un mediu animat de idei socialiste, reflectate ulterior în picturile sale. Dialogul artistului cu societatea contemporană, reprezentată în mod realist, reprezintă o dovadă a modernității operei lui Băncilă.

„Exponatul lunii” face parte din campania de promovare a colecțiilor de patrimoniu ale Muzeului de Artă Brașov.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută