Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Proiecții de film

Fackelmann @ Cinema Timiș

Fackelmann

Fackelmann @ Cinema Timiș

Filmul face parte din seria Portret Vertical – arhitecți în memoria orașului – o incursiune captivantă în istoria construită a Timișoarei, rememorând contribuția unora din cei mai valoroși arhitecți ai săi, prin filme documentare urmate de discuții.

România · 2023

Regia: Grațian Gâldău

Știați că există un proiect rămas neconstruit ce poartă semnătura lui Fackelmann și care așteaptă un vizionar pentru a fi realizat? Știați că Hans Fackelmann a realizat o propunere pentru Centrul Civic al Bucureștiului? Cum a reușit oare un șvab bănățean să construiască, în plin comunism, două dintre cele mai frumoase biserici din România? În al cincilea episod al seriei Portret Vertical, puteți afla aceste lucruri și multe altele despre viața și opera sa.

„Îmi face plăcere sa rup din cosmos o bucată de spațiu, pe care s-o modelez conform necesităților funcțiunii …“, spunea Hans Fackelmann, arhitect de orientare funcționalistă ce evoluează, în mult prea scurta sa carieră, dinspre minimalismul modernist al „Stilului Internațional” către o sinteză proprie, expresionistă, adevărată fuziune a artelor, în colaborare cu artiști plastici precum în cazul extraordinarelor biserici din Orșova sau Dumbrăvița.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută