Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Proiecții de film

F-SIDES Cineclub | The Last Mistress (2007) @ Cinema Arta Cluj

F-SIDES Cineclub | The Last Mistress (2007) @ Cinema Arta Cluj

F-SIDES Cineclub | The Last Mistress (2007) @ Cinema Arta Cluj

 

F-SIDES

F-SIDES este primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor făcute de femei și modurilor alternative de a privi și reprezenta feminități în cinematografie și societate.

F-SIDES Cineclub, proiect care prezintă exclusiv filme realizate de femei, va avea în luna august proiecții de film în 4 orașe: Timișoara, București, Sibiu și Cluj

" "

 

F-SIDES Cineclub abordează în luna august tema „Flip the Script on Desiring” prin filmul „The Last Mistress” (2007).

Proiecția din august, „The Last Mistress” (2007), 104′, regia Catherine Breillat, abordează tema dorinței: Flip the Script on Desiring. Filmul aduce în prim plan dorința, pasiunea și obsesia sexuală feminină, subiect antagonizat de-a lungul timpului, în care sexualitatea feminină a fost privită în general dintr-o perspectivă de procreare, nicidecum de plăcere.

 

The Last Mistress

Parisul secolului al XIX-lea continuă să fie scena jocurilor de putere în maniera „Legăturilor primejdioase” în lungmetrajul din 2007 semnat de Catherine Breillat. Adaptare a romanului cu același nume publicat în 1851 de Jules-Amédée Barbey d’Aurevilly, „Une vieille maîtresse” / „The Last Mistress” începe în ajunul nunții dintre dandy-ul Ryno de Marigny (Fu’ad Aït Aattou) și aristocrata Hermangarde de Polastron (Roxane Mesquida).

Alianța stârnește rumoare și îndoială în societatea pariziană, întrucât relația dintre el și curtezana spaniolă La Vellini (Asia Argento) este arhicunoscută. Efortul lui Ryno de a o convinge pe Marchiza de Flers, bunica lui Hermangarde, că amorul lor nebun s-a încheiat, devine pretext de examinare a moravurilor și virtuților noii burghezii franceze.

Cu franchețea ei obișnuită în reprezentarea sexualității feminine, Breillat cercetează această pasiune, repovestită prin flashback, în toate nuanțele și ambiguitățile posibile – de la setea de viață la cea de distrugere.

Deși tonul filmului e în cea mai mare parte sobru și cerebral, patosul calculat care emană din interpretarea Asiei Argento a unui personaj mereu provocator la adresa normelor vestimentare de gen ale vremii împinge adesea drama camerală spre autosatiră în haine istorice, iar politicile seducției și răzbunării, spre pur spectacol (Georgiana Vrăjitoru, curatoare).

Proiecția va avea loc la București, Timișoara și Sibiu, pe 30 august, și pe 1 septembrie la Cluj.

Sursa: F-Sides Cineclub – Facebook

 

 

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

 

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută