Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Expoziție – „Timișoara – portretul unui oraș” @ Muzeul de Artă Timișoara

Expoziție - „Timișoara – portretul unui oraș” @ Muzeul de Artă Timișoara

Expoziție – „Timișoara – portretul unui oraș” @ Muzeul de Artă Timișoara

În anul Capitalei Europene a Culturii, Muzeului Național de Artă deschide o expoziție temporară dedicată Timișoarei.

În perioada 28 aprilie – 15 octombrie 2023 vă invităm la vizitarea expoziției temporare „Timișoara – portretul unui oraș”, compusă din lucrări ale artiștilor locali contemporani cât și din opere de artă aflate în patrimoniul muzeului.

Conceptul expoziției „Timișoara – portretul unui oraș”, parte a proiectului „Timișoara through the lens of artists” a prins formă din dorința Muzeului Național de Artă Timișoara de a celebra moștenirea culturală a urbei de pe Bega printr-un elogiu adus orașului, precum și artiștilor, care de-a lungul timpului au surprins cu ajutorul penelului, peniței, cărbunelui, aparatului de fotografiat și a instalației, lumea care îi înconjoară.

Momentul în care ne aflăm este prielnic pentru această expoziție, având în vedere atenția pe care o primește orașul prin prisma proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, reafirmând importanța sa pe scena culturală a continentului. Publicul străin, precum și cetățenii timișoreni, sunt invitați să exploreze spațiul urban prin opere de artă pe care le pot conecta cu realitatea care le este familiară.

În cadrul acestei prezentări a Timișoarei vom întâlni nume cunoscute, atât din trecut precum și din prezent, ale căror creație a întruchipat zeitgeistul epocii în care au fost activi, prin implementarea tehnicilor tradiționale, precum și prin noile media, plăsmuind din forul bogat al subconștientului marcat de realitatea lumii înconjurătoare, opere de artă care surprind orașul în flux.

Lucrările de artă contemporană, expuse pe simeze alături de operele din trecut, deconstruiesc țesutul urban analizând elementele sale distinctive, precum și materia din care acesta este plămădit, într-un efort de a reda spiritul orașului de pe Bega.

Lucrările, provenite din depozitele MNART, aparțin artiștilor consacrați din oraș printre care se numără József Ferenczy, Stefan Jäger, Oskar Szuhanek, Ilona Litteczy-Krausz, Catul Bogdan, Franz Ferch, Emil Lenhardt, Albert Kristoff Krausz, Ioan Isac, Marion Jilcu, Ernestin Braunecker, Ciprian Radovan, Constantin Flondor.

Artiștii contemporani care au împrumutat lucrări sunt Suzana Fântânariu, Elena Minodora Tulcan, Dana Constantin, Sorin Scurtulescu, Dacian Andoni, precum și lucrări ale artistului Peter Jecza, împrumutate din partea Fundației Triade.

Sursa: Muzeul Național de Artă Timișoara

 

 

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

 

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută