Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Expoziția ”Unsaved Species” – Ștefan Radu Crețu

Muzeul Național Brukenthal Sibiu vă invită vineri, 10 mai 2024, ora 18:00, la deschiderea expoziției „Unsaved Species” realizată de artistul sibian Ștefan Radu Crețu, la Muzeul de Artă Contemporană, situat pe strada Tribunei nr. 6.

Expoziția Unsaved Species marchează încă un capitol din cariera lui Ștefan Radu Crețu. De această dată, artistul expune în spațiul de expoziții temporare din cadrul Muzeului de Artă Contemporană Brukenthal.

Sibiu este orașul în care trăiește și creează de peste douăzeci de ani și în care s-a remarcat ca artist ce lucrează cu spațiul public, profesor de arte plastice, manager și agent cultural al spațiului Mielu’ Alb. Pasionat de mișcare – fizică sau pe roți, precum și de ecologie, creează forme versatile, inspirate din natură, pe care le transformă în mecanisme cinetice funcționale.

Asamblează diverse obiecte utile – unelte de tâmplărie și grădinărit sau materiale de construcții cu fragmente de angrenaje – velocipede sau alte mecanisme, pe care le transformă în forme noi, specii în sens ludico-poetic. Reciclarea acestor materiale devine sinonimă cu salvarea speciilor, într-un context creat de gândirea magică, aflată pe cale de dispariție în lumea predictibilă a vârstei adulte.

Dacă arta reușește ceva concret, până și în zilele provocărilor digitale și a metaversurilor amețitoare, este că nu îmbătrânește. Nici ea, nici autorii din spate. Lasă loc nedeterminat pentru joacă, pentru alergat, pentru învârtit idei sau caruseluri și pentru iluzia omnipotenței.

Dacă nu reușim ceva în viața de zi cu zi, salvăm situația într-o lucrare sau într-un proiect. Iar problemele insolvabile, cum ar fi salvarea speciilor, se transformă în adevărate utopii personale și provocări jucăușe pentru public.

Artistul a atins un nivel de realism necesar, așa că expoziția tratează exclusiv speciile nesalvate, neputința noastră de a rezolva toate problemele proxime sau depărtate, transformarea acestei limitări într-un avantaj – ludic și vizual.

Expoziția ”Unsaved Species” - Ștefan Radu Crețu

Expoziția: Unsaved Species

Artist: Ștefan Radu Crețu

Locul de desfășurare: Muzeul de Artă Contemporană, strada Tribunei nr. 6

Deschidere: Vineri, 10 mai 2024, ora 18:00

Perioada: 10.05 – 02.06.2024

Curator: Simona Vilău

Asistent curator: Alexandra Runcan

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută