Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Artă și Cultură Expoziții

Expoziția temporară „Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea” @ Muzeul de Etnografie

Expoziția temporară „Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea” @ Muzeul de Etnografie 10 NOIEMBRIE 2023 ORA 17:00 Muzeul de Etnografie, Brașov

Expoziția temporară „Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea” @ Muzeul de Etnografie

10 NOIEMBRIE 2023
ORA 17:00
Muzeul de Etnografie, Brașov

Expoziția oferă cadrul în care pot fi admirate cămăși femeiești și bărbătești din patrimoniul muzeului, reprezentative pentru arealul multietnic al zonei Rupea.

Vor putea fi admirate cămăși din localități precum Mateiaș, Paloș, Viscri, Racoș, Drăușeni sau Ungra. Dintre riturile de trecere din ciclul vieții, în zona Rupea se evidențiază „nunta cu călărași”, un ansamblu de acte ritualice deosebit de complexe prin semnificațiile lor, care antrenează întreaga comunitate.

Fiecare dintre actanții principali poartă piese vestimentare cu evidente delimitări de statut.

În acest sens, în cadrul expoziției este reconstituită o scenă de nuntă din localitatea Fântâna, un cadru sugestiv unde sunt prezentate costume ritualice, respectiv mireasa cu „borte” și „păuni”, care poartă două cămăși: una de fată cu „fodori” (volan) și una de femeie, mirele cu „vâstră”, cămașă cu „bențe” (manșete) și pieptar brodat, precum și nănașa, care poartă ia de nevastă cu „pui peste umere” și „pumnași întorși”, iar pe cap „vălitoarea cu ace” și înfășurată cu „brobodelnic”.

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută