Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Expoziția „Res cogintas et res extensa” – Andreea Grad @ Cluj Art

Expoziția „Res cogintas et res extensa” - Andreea Grad @ Cluj Art

Expoziția „Res cogintas et res extensa” – Andreea Grad @ Cluj Art

Andreea Grad este masterandă anul 1 la Universitatea din Baia-Mare, specializarea VPRIPC (valori plastice
și reflexive ale imaginii în pictura contemporană).

“Sufletul… este o entitate a existenței noastre pe care o recunoaștem ori nu. Totuși o simțim, noi tindem să credem că trăim cu ea, suntem ea și prin intermediul ei reușim să ne raportăm interioritatea, sinele, la tot ce vedem și trăim cu simțurile trupului, a experiențelor trupești.

Dacă ne încumetăm să privim și să simțim sufletul cu altfel de ochi, putem să creăm o altfel de existență a noastră, mai mult decât separată de noi înșine în neștiința noastră: „Raționaliștii vor încerca să înțeleagă natura vieții noastre emoționale, trăirea și respectiv trăirea estetică, plecând de la dualismul promovat de Descartes, respectiv, de ideea că între suflet și corp există o diferență fundamentală.”

Dar, personal consider că acea diferență poate fi înlăturată dacă o distingem cum se cuvine: „(…) Sufletul este res cogintas, adică substanța care gândește, în vreme ce corpul, aparținând naturii, este res extensa, adică substanța întinsă. Termenul central al dezbaterilor estetice în interiorul acestei orientări este, cum vom arăta, pasiunea.” Adică putem facil conchide, cum că pasiunea este cea care face conexiunea suflet-trup, și deci emoții-trup, emoții-suflet.”

Sursa: Cluj Art / Facebook

 

 

 

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută