Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Expoziția „Pays sage” @ Muzeul de Artă Craiova

Pays sage

Expoziția „Pays sage” @ Muzeul de Artă Craiova

Muzeul de Artă Craiova, în colaborare cu Universitatea Națională de Arte București, vă invită sâmbătă, 17 februarie 2024, ora 17:00, la Centrul „Constantin Brâncuși” din Craiova, unde va avea loc deschiderea expoziției Pays sage (curator Daniel Constantinescu). Expoziția face parte din seria de evenimente dedicate Zilei Naționale „Constantin Brâncuși” și va putea fi vizitată în perioada 18 februarie – 30 aprilie 2024.

 

Nu ne rămâne, în continuare, decât să justificăm numele și tema expoziției – Pays sage.

Expresia are sonoritatea unui cuvânt care desemnează un gen în istoria artelor și o mai veche temă de interes personal: peisaj/paysage. Cum însă nu am dorit să încadrăm discursul artistic într-o formulă strict estetică dar nici să-l lipsim de frumusețe și, mai mult, să-l așezăm firesc în continuarea altor două expuneri, a căror diversitate de subiecte și abordări era subliniată de chiar titulatura lor, am descompus sunetul în două cuvinte : pays și sage.

Am obținut prin urmare expresia – Pays sage – care desemnează, evident, o utopie în totală dizarmonie cu starea actuală a lumii, a viețuirii noastre: țară cuminte/țară liniștită sau, altfel spus, cu o ușoară exagerare viață liniștită. Se deschide astfel un evantai tematic care pornește simplu, vizual de la peisaj/paysage pentru a lua amploare în social, politic, antropologic, nu fără o trimitere către consumerism prin expresia figurativă viață liniștită.

 

Dacă fonetic cuvântul paysage este apropiat de expresia pays sage, o simplă căutare în dicționar arată că semnificațiile cuvântului se deschid către figurativul expresiei. Dincolo de genul artistic prezent în artele plastice, dar și în muzică și literatură cuvântul (paysage) are semnificații multiple: de la vederea de ansamblu asupra naturii dintr-un ținut sau dintr-un loc oarecare (oraș, cartier etc.), trecând prin „ansamblul condițiilor materiale și intelectuale care formează mediul cuiva ori a ceva (peisajul demografic, intelectual, politic)”, până la chipul uman, și peisajul interior sau mental al unei persoane (tendințe intelectuale sau/și morale).

Interesantă mi se pare și acțiunea sufixului – age, formator de substantive, de a da semnificații diverse în relație cu rădăcinile pe care le însoțește. De pildă se poate referi la locul acțiunii (ca în passage = loc de trecere, pasaj), iar în acest caz al asocierii cu pays la un ținut sau un loc cu o anumită întindere. Sufixul întărește prima semnificație a cuvântului pays: „diviziune teritorială locuită de o colectivitate și constituind o entitate geografică și umană”.

Dar pays, înseamnă și „ansamblul locuitorilor, cetățenilor unei națiuni”. De aici legătura cu peisajul demografic, intelectual și politic.

Al doilea cuvânt, sage, se află în legătură cu peisajul interior al unei persoane „a cărei judecată și conduită se reglează conform ideii de bine, fondat pe rațiune”; „care se conduce conform unei legi morale sau după propria conștiință”; „cu un comportament moderat, fără excese”; disciplinată, calmă, liniștită.

 

Cu această expoziție vă invitam să pășiți din insulă în insulă cu bucuria exploratorului. Refac această invitație cu gândul că orice explorator are nevoie de o hartă. Cu atât mai mult acum când vă deschidem în față un teritoriu cu geografie incertă, în care trecerea de la imaginar la real se face pe nesimțite. Dacă am avea știința cartografilor acelui imperiu pomenit de Borges, harta noastră nu ar putea avea decât forma benzii lui Möbius.”

 

Accesul publicului este gratuit.

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută