Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Expoziția „Pădure ciudată” @ Uapr Arad

Pădure ciudată

Expoziția „Pădure ciudată” @ Uapr Arad

În ultimele două decenii, sub auspiciile și în împrejurimile Terrei, sculptorul Jovan Blat și-a construit o atitudine sculpturală interesantă și emancipată. Continuu și consecvent, fără gesturi spectaculoase, artistul a sculptat și a construit sistematic o sculptură cu un efect plastic simplu, lizibil și sugestiv. Inspirat de lumea animală, de reducerea consistentă a formei, artistul se străduiește să ajungă la o formă esențial caracteristică.

În același timp, scopul final nu este recunoașterea lumii animale și a naturii, ci efortul de a scoate la iveală natura sculpturii în sine. Iar natura sculpturii se bazează pe propriile sale legi. Se bazează pe relația triadică material-masă-spațiu.

Blat cunoaste, simte, iubeste si respecta solul si argila Banatului. În mâinile sale, lutul este flexibil și, din această cauză, sculptorul are control suveran asupra procesului de sculptură directă. El folosește această cunoaștere a tehnologiei de lucru cu lutul într-o reprezentare plastică dar redusă a motivului păsărilor în pozițiile lor caracteristice În timpul modelării sculpturilor, prin alternarea între suprafețe întinse, netede și o structură dinamică, fierbinte, care iese la suprafață, capătă o formă deplină.

Totuși, înfățișând păsările și relațiile lor reciproce, artistul ne poartă într-un fel de călătorie în trecut, într-o țară care nu mai există, și pe scena ei culturală și subculturală care a lăsat o amprentă de neșters în inimile celorlalți.

Titlurile sculpturilor din fața noastră, precum: Cine cântă acolo, Neadaptat, Taci, aș vrea să fii acolo, Pădure ciudată, sunt titlurile de filme și hituri muzicale care s-au creat în țara respectivă. . Cu o combinație interesantă de forme de păsări în anumite relații reciproce și adăugând un titlu potrivit fiecărei piese, a fost creat acest tribut spiritual și oarecum nostalgic adus unei țări din tinerețea mea. Din toate acestea reiese un poetism liniștit, bazat pe emotivitatea mai puternică cu care artistul îi oferă privitorului său.

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută