Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Expoziția ”ECRANE”

ArtEast Gallery vă invită vineri, 8 iulie, de la ora 19:00 la vernisajul expoziției „Ecrane” semnată de artistul Adrian Crîșmaru, evenimentul expozițional fiind curatoriat de Dana Lungu. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 8 iulie – 7 august 2022 la spațiul ArtEast Gallery din Strada Păcurari nr. 108, Iași.

Adrian Crîșmaru are ambiția de a reinventa peisajul. Ecranele lui ne trimit deopotrivă la dreptunghiurile pixelate ale device-urilor, dar și la sensul pictural, de zone luminoase sau închise, delimitate liniar. Această ambiguitate intenționată funcționează ca un portal de comunicare între cele două lumi, a artei și a i/realității digitale, dar și ca o artă poetică a autorului.

ADRIAN CRÎȘMARU s-a născut la 9 iunie 1984, în Bârlad. Trăiește și lucrează în Iași, 7ind membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A absolvit Universitatea Națională de Artă „George Enescu” din Iași, specializarea Pictură, unde, tot în cadrul acestei instituții a urmat studiile masterale și de doctorat.

A avut numeroase  expoziții personale, printre care; „Virtual Plein Air”, Galeria Dana, Iași (2022); „SIMEZIDURI”, Galeria „Meru”, Iaşi (2015); „Expoziţie despre pictură – La bună vedere!”, Galeria „Cupola”, Iaşi (2014); „ReVersul tabloului”, Galeria „Cupola”, Iași (2012); „Arta şi jocul – De-a râsu‘ plânsu’“, Galeria „Cupola”, Iași (2011); „Ras din rASă“, Galeria Moldova Mall Parter, Iaşi (2010); „Pictura-meserie de viitor, Igienă vizuală”, Muzeul de Artă, Satu Mare (2009).

A fost remarcat de comunitatea artistică și i s-au oferit următoarele premii și distincții: Golden Medal – European Exhibition of Creativity and Innovation, Iași (2022); Bronze Medal – European Exhibition of Creativity and Innovation, Iași (2019); Premiul Galeriei „Dana” pentru proiectul „O lună plină cu artă contemporană”, Salonul ARTIS, Iaşi (2014); Diplomă de Excelenţă – „Atelier 35” din cadrul F.I.E. (2013);

Diplomă de Excelenţă – „Grup PunctePunctPuncte” în cadrul Atelier 35 – Premiul U.A.P.R. 7liala Iași „Atelier35” (2011); Premiul de excelenţă BRD pentru performanţe academice deosebite, Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi (2008).  „Sute de ani ochelarii sau lentilele/telescoapele au avut rol de intermediar. Lentilele – 7e că vorbim de ochelari, de telescop sau microscop – ne prelungesc privirea, suplinesc o de7ciență a ochiului uman. Clari7că imaginea și scurtează distanțele, ne ajută să vedem acolo unde nu pătrundem în mod natural. Ecranele fac mai mult decât atât, ne absorb în lumi virtuale. De la lentilă la ecran e un salt între două epoci, între două regimuri de funcționare a realității. Dacă primele sunt strâns legate de ideea de distanță 7zică, ecranele alterează si spațiul, și timpul.

Lentila este o proteză a ochiului, ecranul este un portal. Ceea ce le unește este privitorul. El privește deopotrivă cu creierul, cu imaginația și istoria culturală încorporată, indiferent de mijloace”.

În acest context, Adrian Crîșmaru meditează la ideea de peisaj. Imaginea iconică a pictorului care iese cu șevaletul în natură pentru a imortaliza priveliștea în culori pe pânză este deconstruită cu imaginație și ironie blândă. Pe ochelari este zugrăvit însuși peisajul, pentru că nu vedem mai mult decât ne permite propriul spirit să observăm. Pe de altă parte, în epoca noilor media, ieșirea în natură este opțională.

Din fotoliul lui de acasă, artistul tastează, survolează spațiul, călătorește prin lume, își alege câte un peisaj pe gustul său și pune pensula și culorile la treabă. Peisaje ușor curbate la colțuri ne introduc în noua ordine a naturii explorate digital. Artistul postmodern ignoră însăși pânza, peisajele sale invadează lentilele și ecranele, pe care le transformă din mijloace de observație în suport al lucrării de artă, închizând cercul explorării: odată pictate, ele își pierd funcția primară și devin obiecte de artă. Astfel, deși insolitată de noile media, în cele din urmă arta se răzbună estetizându-le.” (Dana LUNGU)

Pentru mai mult detalii vă așteptăm pe site-ul arteast.gallery și pe pagina de Facebook ArtEast

Galeria ArtEast a apărut în 2021, pornind de la realitatea că în Iași există artiști grozavi pe care nu-I cunoaște îndeajuns țara, iar în țară sunt artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns Iașiul. Scopul ArtEast este de a încuraja, de a susține și de a promova arta vie, a timpului în care trăim, de a cultiva artiștii cu spirit novator, $e ei emergenți sau consacrați, de a ne bucura împreună de ceea ce ne oferă astăzi artele vizuale.

 

Pentru mai multe informații despre vernisajul expoziției „Ecrane” vă puteți adresa cu încredere:

Persoană de contact: Natalia Maria Andriucă

Numărul de telefon: +40746297586

Adresa de e-mail: galeria.arteast@gmail.com

Sursa: ArtEast Gallery

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email